Már 10 éve nincs köztünk Berki Antal

Színészi állomásai: Nyíregyháza Móricz Zsigmond Színház egyik alapító tagja, Veszprém, Zalaegerszeg, Kassa és önálló estjei, rendhagyó irodalomórái révén megyeszerte, de a határainkon túli magyarok között is kedvelt előadó. A Sóstói Játékok és a Városházi Esték életre hívója.

Az Új Kelet megyei napilap munkatársa, melynek megszűnése után gondolt a kórházi újság szerkesztésére. Ez időben dr. Séra Gyula volt a Jósa András Kórház igazgatója, aki nemcsak a kultúra pártolója, de orvos-művész is, csodálatos festményeket alkotott, melyeket több kiállításon láthatott a város lakossága.
A főigazgató támogatta a lap elindítását Kórlap címen 1999-ben. Havonta több mint 3 ezer kórházi dolgozó és a betegek is várták a megjelenő egészségügyi szaklapot. A hagyományápolás és híres orvos-elődök bemutatása minden egyes számban szerepelt. Tóni élvezte, szerette a munkáját! – ez személyes tapasztalatom volt!
Ezen időszakban a kórház rendezvényein ő volt a kultúraterjesztő és érzelmekre ható, fantasztikus verselőadó. Feledhetetlen – bennünk él...

Családja szerető, motiválója volt ez időben is!
Szerkesztői munkájáért és írásaiért országos szakmai kitüntetésben részesült: Bronz toll díj 2004.

Akár egy szabályosan ívelő életútnak is hihetnénk pályafutását a fentiek alapján, azonban az őt ért sérelmek, fájdalmak átszínezik a látszatot. A megkapott kitüntetéssel egy időben véget ért újságszerkesztői pályája – ezt nem tudta feldolgozni...

Ki volt ő?

Csupa jó és esendő ember, mint mi mindannyian, de kivételesen nyílt és őszinte. Tántoríthatatlan igazságkereső, a szerkesztői munka megszűnése után fájdalmait eredeti és utánozhatatlan humorral, iróniával öngyógyító. Élete utolsó napjáig méltóságát megtartó ember volt. Megoldhatatlan helyzetében is vallotta Adyval: Vagyok, mint minden ember: fenség.

Nem feledték el a kórház dolgozói és a városunk sem: Katona Béla díj posztumusz kitüntetést kapott.

Exterdéné Zsurkay Ilona