Magyar verbunk, magyar képek – Tavaszi koncert a Szabolcsi Koncert Fúvószenekarral

Magyar képek a címe a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar idei, 14. Tavaszi Nagykoncertjének. A zenekar mellett szerepel a Cantemus Vegyeskar férfikara, egyéni szólisták és a Nyíregyházi Művészeti Gimnázium Táncművészeti tagozatának jó néhány növendéke. Május 22-én, hétfőn, a Váci Mihály Kulturális Központban 18 órakor kezdődik a koncert, melynek karmestere Bakó Levente.

 

Kodály Zoltán, Bartók Béla, vagy Erkel Ferenc mellett a Magyar képek című műsorban jól elfér majd a Quimby slágere, sőt még egy amerikai nyitány is. De ugyanilyen tarka a fellépők köre, hiszen jeles énekesek és táncosok is szerepelnek a jövő hétfői műsorban. James Barnes filmzeneszerű Alvamar nyitánya indítja a műsort, majd jönnek a magyar örökzöldek.

„Mit is várok tőle? Azt, hogy a hangulat jó lesz, hogy a magyar képek – melyben vannak olyan szerzők is, akik nem magyarok – olyan átfogó képet adnak a magyar zenéről, a magyar zeneirodalomról, mely a lelkeket és a szíveket beemeli abba a közegbe, ahol a gondok megszűnnek, és ez a másfél-két óra, ami a Váci művelődési központban lesz, az megmutatja az embereknek azt, hogy milyen jelentős elődeink voltak a zene területén is. Megmutatja, hogy a munkásságuk által hogyan tudnak olyat alkotni, ami nem könnyű, és akik hallgatják ezt, együtt tudnak élni a zenével. Azt várom ettől az alkalomtól, hogy ismét megteremtik azt a lehetőséget a zenészek, és a többi fellépő is, hogy az emberek felhőtlenül szórakozzanak” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Jó tíz éve támogatja a város nagyegyüttesét nemcsak anyagilag, de a szervezők helyet kerestek a Váci Mihály Kulturális Központ sűrű eseménynaptárában is, így adta magát május 22., a jövő hétfő.  Évek óta mindenkor máskor, csak épp tavasszal nem került sor a tavaszi koncertre. Hol a világjárvány, hol egyéb fellépés miatt csúszott a dátum. A karmester hivatkozik az újévi koncert sikeres táncos programjára, melynek egyik fellépője a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti tagozatának csoportja volt.

„Most, az újévi koncerten debütált ez a csodálatos csapat, és annyira nagy sikerrel zárták az újévi koncert első felének utolsó számát, hogy Suszter Csaba együttesvezető barátommal meg is fogant bennünk az az ötlet, mi lenne, ha a májusi koncerten egy néptánc gálával – Magyar verbunk, magyar képek, végül is ez lett az est címe –  kedveskednénk a nagyközönségünknek” – tájékoztatott Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész, a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar karmestere. 

Igazán népszerű, sláger összeállítás kerül a kulturális központ színpadára, melyet részletez is a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar karmestere.

„A Kállai kettős Kodály Zoltántól, nagyszerű lehetőséget ad a táncosoknak, és a zenekarnak.  Szirmai Román szvit – mindenki megkérdezi, hogyan tartozik ez a magyar képekhez? Úgy, hogy a Magyar képek Bartók Bélának egy műve – innen kölcsönöztem erre az estre –, szerves része a magyar kultúrának. Valamint azok a kedves és pihenő számaik a koncerten a táncosoknak, amikor Erkel Hunyadi operájából a Palotást játssza a zenekar, valamint a Háryból az Intermezzot, és utána rögtön következik a verbunk, a Toborzó, amikor Szabó Somáék érkeznek a Cantemus Vegyeskar férfi tagjaival” – folytatta a karmester.

Szép színfoltja lesz a koncertnek a Quimby sikerszáma, a Most múlik pontosan, melyet oly sokan feldolgoztak már, ez alkalommal Csernák Mónika és Csernák Tibor ad elő. Roppanós a zárás, Gulyás László Széki muzsikája, melyben közreműködik Ignácz László klarinétművész.

A koncertre csupán elővételben vásárolhatnak jegyeket, az egyik ismert nyíregyházi utazási irodában.