Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2015. szeptember 19-én, szombaton madárgyűrűző bemutatót szervez Bálintbokorba, melyre várnak minden érdeklődőt. A programhoz kapcsolódóan lehet csatlakozni a kerékpáros csapatukhoz, amely a bokortanyák romantikus útjain kanyarogva közelíti meg a madárgyűrűzés helyszínét.

Helyszín: Bálintbokor 35-36., az E-misszió Egyesület tanyája (koordináták: 47,88283; 21,646428).

Időpont: 2015. szeptember 19. (szombat) 8.00–17.30-ig.

Megközelítés: egyénileg, illetve érdemes csatlakozni kerékpáros csapatukhoz, amely reggel 8.30-kor indul a nyíregyházi vasútállomás elől, csoportos biciklis visszaindulás ideje megbeszélés szerint. A részvétel ingyenes!

A madárgyűrűzésről

Mindenki számára feltűnik, hogy sok, nyáron közönségesen előforduló madár egy része télire eltűnik, helyükre más fajok érkeznek, amelyek a tavasz beköszöntével újra kicserélődnek a fészkelő fajok egyedeivel. A vonulás néhány fontosabb jellemzője már régóta ismert, azonban még sok tisztázatlan kérdés merül fel a mai napig. Melyik madár milyen útvonalat választ? Milyen élőhelyeken pihen meg útja során? Hol tölti pontosan a telet?

A madárgyűrűzés olyan kutatási módszer, amely során sorszámozott gyűrűkkel megjelölt madarak minden egyes megfigyelése, visszafogása vagy megkerülése sokat árul el életükről, különösen mozgásukról, vonulásukról, illetve az eredmények hozzájárulnak a populációváltozások hátterében húzódó okok felderítéséhez.

A felmérés segítségével a szervezők szeretnének pontosabb képet kapni a bokortanyás térségben előforduló és azon átvonuló énekes madarakról, valamint a programon részt vevőket megismertetni a terület élővilágával.

A jelenlévők ornitológus szakértő segítségével és kis szerencsével közvetlen közelről is megszemlélhetik a területre jellemző cinkéket, pintyféléket, rigókat, harkályféléket, illetve a nagy útra induló füzikéket, poszátákat, vörösbegyeket is.

[REKLAM]

A kerékpáros természetnéző tanyajárat részletei

Indulás reggel 8 óra 30 perckor, a nyíregyházi vasútállomás elől. Innen a 10 kilométeres utat Bálintbokorig laza nézelődős tempóban tesszük meg (40–60 perc), természetvédelmi szakértői kalauzolással. Érintjük a sziki őszirózsás virágdíszbe öltözött réteket Mandabokor mellett, és a Natura 2000 hálózatba tartozó Simai úti lőtér homokpusztáját is. Bár az út legnagyobb részét kis forgalmú utakon teszik meg, kérik, mindenki vigyen magával láthatósági mellényt, és műszakilag alkalmas állapotú, a KRESZ előírásainak megfelelően felszerelt biciklit. Távcsövet is érdemes vinni!

További információk:
Tóth Pál projektasszisztens, ornitológus – 70/249-2407 – toth.pal.debrecen@gmail.com
Szigetvári Csaba projektvezető – 20/512-3311 – szcsaba@e-misszio.hu

A program a Vidékfejlesztési Minisztérium „Zöld Forrás” pályázati programjának támogatásával valósul meg.