Madarak és Fák Napja Országos Verseny általános iskolások számára

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Madarak és fák napja alkalmából országos versenyt hirdet általános iskolai felső tagozatos tanulók számára. A megmérettetés célja bemutatkozási lehetőség biztosítása azoknak a természet iránt érdeklődő tanulóknak, akik az iskolai órákon, szakkörökön, erdei iskolákban és természetjárás során szerzett tudásukat szeretnék összemérni az ország más részein élő diákokkal.

A Madarak és fák napja egy több mint száz éves hagyománnyal rendelkező jeles nap Magyarországon, melyet minden év május 10-én ünneplünk. Célja, hogy felhívja a társadalom, különösen az ifjúság figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára. Az első Madarak és fák napját a kor neves ornitológusa, Chernel István szervezte 1902-ben. Bár azóta már több mint száz év telt el, a természetvédelem fontossága azóta sem veszített jelentőségéből.

Az elmúlt években a világjárvány a verseny 27 éves hagyományát megtörte, ám idén újra meghirdetjük azt, amelyre 10-14 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek - a jelentkezés határideje: 2023. március 10. A területi forduló időpontja: 2023. március 31. A kezdés pontos idejéről a területi koordinátornál lehet majd érdeklődni! A területi fordulón iskolánként egy csapat vehet részt, és egy csapat csak egy területi helyszínre jelentkezhet. A versenyen történő részvétel ingyenes.

A területi fordulókon első helyezést elérő csapatok jutnak tovább az országos döntőbe, amely Budapesten lesz 2023. május 12-én. Az országos első helyezett csapat minden tagja „MME HARIS 8x42" távcsövet kap ajándékba.

Részletes kiírás és a versenyfordulók tematikája: https://www.mme.hu/madarak-es-fak-napja-orszagos-verseny-2023

 

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület