Ma van az óceánok világnapja – 1992-ben lett a mai nap a legnagyobb vízfelszíneké

Magyarországról a tengerek, óceánok világa távolinak tűnhet, mégis mindannyian függünk tőlük.

Ma, június 8-án tartjuk az “Óceánok világnapját”. Erről 1992 júniusában az ENSZ Rio de Janeiro-i csúcsértekezletén határoztak, hogy egy napot, a mait, a Föld legnagyobb összefüggő vízfelszínének védelmére szentelnek.

Napjainkban rengeteg problémával kell szembenéznünk, többek között a globális felmelegedéssel, mely erősen veszélyezteti környezetünket, de a műanyagszemét és a túlhalászat, túlhasználat fenyegeti a tengereket, óceánokat is. Ahogy a Föld melegszik, egyre nagyobb veszélybe kerül a tengerek élővilága, hacsak nem tudjuk megfordítani a káros folyamatokat, például a környezetszennyezés visszaszorításával.

Földünk 70 %-a óceán,  tennünk kell azért, hogy megakadályozuk, hogy valami visszafordíthatatlan történjen az élet őselemében, a vízben, s egyúttal meg kell menteni az óceánok élővilágát az emberi tevékenység környezetpusztító hatásaitól.

A Nyíregyházi Állatpark néhány éve gyönyörű fotósorozattal készült

2018-ban a Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán osztott meg bejegyzést – lenyűgöző fotókkal –, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos Földünk védelme. Az Óceánok Világnapján hasznos tippeket osztottak meg arról, mit is tehetünk a tengerek élővilágának megóvásáért, a Föld vízkészletének védelméért, egy kis odafigyeléssel, s környezettudatos gondolkodással.

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark / ridikul.hu