Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja! Ünnepi megemlékezés volt a Megyeházán
Trianon Emléknap

Ma van az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára emlékező, Nemzteti Összetartozás Napja. Városunkban közös ünnepi megemlékezést tartott a Kormányhivatal, a Megyei Önkormányzat és Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A Megyeháza dísztermében tartották a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezést. Az ünnepi műsor részeként a Tordai Duó az Ismerős Arcok Nélküled című szerzeményét játszotta el, amely a magyarság összetartozásának dala lett.

A megemlékezésen Román István megyei kormánymegbízott kiemelte, 99 évvel ezelőtt nagy seb esett Magyarországon, a legnagyobb sebek az új határok mentén estek.

A közeli hirtelen olyan távolivá vált, a barabási ember már nem mehetett át a mezőkaszonyi rokonokhoz, a tiszabecsi gazda nem hajthatta ki a jószágait a tiszaújlaki legelőre, a csanálosi ember már nem mehetett ki a vállaji temetőbe, a beregdaróci pedig nem mehetett el a beregszászi hivatalba ügyet intézni. Az összekötő utak hirtelen járhatatlanok lettek, megannyi sorsnak szabott új irányt Trianon.

A Megyei Közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár is szólt, először Illyés Gyulát idézte: „Magyar az, akinek fáj Trianon.” Hozzátette:

Elvették országunk kétharmadát, magyar nemzettársaink egyharmadát, de történelmi nagyságunkról, nemzeti büszkeségünkről csak magunk mondhatunk le, ha feladjuk, ha hagyjuk. A Nemzeti Összetartozás Napjának ez az üzenete: Nem hagyjuk, nem hagyhatjuk! A Trianon óta eltelt majd egy évszázad azt mutatja, hogy nem is hagyjuk!

A Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulói színvonalas előadással készültek, közreműködtek a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium diákjai. Az előadás után Nyíregyháza polgármestere, Dr. Kovács Ferenc a trianoni békediktátum hatásairól is szólt.

Hiába volt az igazságtalan békediktátum, hiába kerültek mind a határon túlra szakadt, mind a megmaradt országban élők reménytelen helyzetbe: a magyarság él, van egy csodálatos nyelvünk, kultúránk, hagyományaink, történelmünk, ami összeköt bennünket! Ezt semmilyen békediktátum nem írhatja felül és bebizonyosodott az is, hogy a magyar nép, nemzet, nemcsak, hogy képes összefogni, összetartani, hanem gazdaságilag és szellemileg is képes erősödni!

Az ünnepi megemlékezés a történelmi egyházak képviselőinek és az emlékező közösség közös imájával zárult, majd koszorúzás volt a Hősök terén, a trianoni emléktáblánál.

Kapcsolódó galéria

Nemzeti Összetartozás Napja 2019