Ma sem enyhül a hőség, mutatjuk hol lesz zápor, zivatar
Fotó: Illusztráció

Harmadfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja.

Ma többnyire derült, napos időre van kilátás kevés gomolyfelhővel, ugyanakkor délután északnyugat felől egyre több fátyolfelhő érkezik, illetve estétől, késő estétől a Dunántúl északnyugati felében már meg is vastagszik a felhőzet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Az Alpokalján egy-egy zápor, zivatar előfordulhat, majd késő estétől nyugat felől egyre többfelé számíthatunk minderre.

Délutántól az Észak-Dunántúlon már kísérhetik erős, zivatarok környezetében viharos széllökések az északnyugati szelet.

Az ország nagyobb részén 26-29 Celsius-fok körüli napi középhőmérséklet várható. A csúcsértékek 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére általában 21 és 29 fok közé hűl le a levegő.

A hőség veszélye miatt hétfőre ismét több megyére – Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok – a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható.

Az országos tisztifőorvos múlt hétfőtől rendelte el – eredetileg csütörtök éjfélig – a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

 

Forrás: hirado.hu