Lezárult a Tömbkórház projekt

A világhírű Cantemus Kórus köszöntötte a „Jósa András Tömbkórház Projekt” zárórendezvényére érkezetteket az új Onkológiai Tömb előadójában. Orvosok, egészségügyi szakdolgozók és kórházi hivatali munkatársak tekintettek vissza közösen az elmúlt több mint hat évre, hiszen a támogatói szerződés aláírását követően, akkor kezdődtek meg a munkálatok a kórház új épületeivel kapcsolatban. A folyamatok nem voltak zökkenőmentesek, 2010-ben szinte újra kellett tervezni mindent a szakembereknek. Egy év múlva elindult az első ütem, a gyógyítóosztályok megkezdték a költözést, majd 2012-ben többletforrások érkeztek a megvalósításhoz. 2013 augusztusában megkezdődött a projekt 2., 3. és 4. üteme a bontásokkal és az alapkőletétellel. 15 600 négyzetméter korszerűtlen, régi részt bontottak el a munkások. 2014-ben gombamód nőttek ki a földből az új épületek, 2015 februárjában pedig átadták a projekt egyik elemét, az Onkológiai Tömböt. Márciusban a Gyermekgyógyászatot, novemberben pedig a szív- és érrendszeri betegségeket gyógyító tömböt. Hamarosan pedig a Sürgősségi Betegellátó Osztály is új helyen fogadja a pácienseket.

További képekért kattintson a fotóra!

A Pólus-program keretein belül megvalósuló, 15 milliárd forint értékű Tömbkórház Projektnek köszönhetően 27 185 négyzetméteren új, tömbösített kórházi szárnyak valósultak meg és jelentős informatikai, orvosi gép-műszer fejlesztés, valamint eszköz- és bútorbeszerzés is megvalósult uniós és állami támogatásokból. Az elmúlt időszakban Magyarországon ez volt a legnagyobb forrásigényű egészségügyi beruházás.

 

Látható és érezhető javulás

 

Dr. Ónodi Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár azt mondta a záróünnepségen, most már az elsők között van a kórház, hiszen az épületek nagy része megújult, amire nem volt szükség, azt lebontották. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a dolgozók és a betegek érzik majd körülményeikben a javulást.

 

Új gépek az új épületekbe

 

A Tömbkórház Projekt keretein belül az új épületekbe mintegy 1600 darab orvosi gép-műszer is érkezett. A fejlesztések egy hosszú távú koncepció mentén valósultak meg, amelynek célja volt, hogy a betegek gyógyítása szempontjából egymással szorosan összetartozó szakmák egy tömbben helyezkedjenek el. A kórházban korábban szétszórt pavilonrendszerben valósult meg a gyógyítómunka, amely mára elavulttá vált. A tömbkórház beruházás szakított az eddigi építési gyakorlattal, így a betegutak jelentősen leegyszerűsödtek.

Dr. Adorján Gusztáv, a SZSZBMK főigazgatója arról beszélt, a megvalósult projekt óriási eredmény, amelyben még mindig hatalmas lehetőségek rejlenek. A főigazgató hozzátette, azt szeretné, ha az itt lakók magukénak éreznék ezt az intézményt, hiszen az a funkció, amit ez biztosít, egybe fogja a szakmákat, ezáltal a betegutak lerövidülnek, és sokkal komfortosabbá válnak a betegellátás körülményei.

A megvalósult projektnek köszönhetően az egészségügyi intézményben olyan struktúra alakult ki, amely optimalizálja a betegutakat, komfortosabbá teszi a páciensek elhelyezését, koncentrálja a humánerőforrás működését, ezáltal javítja a betegellátás hatékonyságát és elősegíti az intézmény költséghatékony működését is. Ez az intézménynek és a betegeknek egyaránt jó.

 

Nagy ajándék a városnak

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere azt mondta, Nyíregyháza városa és a település közössége nagyon sok szép karácsonyi ajándékot kapott ebben az évben, de a kórházberuházás befejezése a legnagyobb. A polgármester hozzátette, óriási dolog, hogy egy ekkora beruházás megvalósult, ami a következő évtizedekre is kihat.

A Pólus-programnak, ezen belül a Tömbkórház Projektnek köszönhetően már 21. századi körülmények fogadják a betegeket a Jósa András Oktatókórházban. A jövő kórházát létrehozó projekt sikeresen záruló fejlesztéseinek eredményeképpen olyan egyedülálló egészségügyi komplexum jött létre Nyíregyházán, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is biztosítja a legkorszerűbb és legmagasabb színvonalú ellátás szakmai, infrastrukturális és technológiai feltételeit.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)