Lezárult a Móricz-hetek rendezvénysorozat

A Móricz Zsigmond Színház hagyományteremtő szándékkal, a 2014/2015-ös évadban hívta életre névadója emlékére a Móricz-hetek rendezvénysorozatot. A színház mindig fontosnak tartotta a nagy magyar író munkásságának és életművének gondozását, de a most tartott három hónapos színes programsorozattal a város és a megye lakosságát is bevonták az emlékezők sorába. Vetélkedőkkel, filmvetítésekkel, rendhagyó órákkal, novellaíró pályázattal ösztönöztek minden korosztályt arra, hogy megismerjék városunk szülöttének életét és munkásságát. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója a zárórendezvényen büszkén számolt be az elmúlt hónapokról, mely nagy érdeklődésre tartottak számot. Elmondta, hogy örömmel vették, hogy szinte minden korosztályt meg tudtak szólítani a programjaikkal. Az általános iskolásoktól kezdve, a fiatal felnőtteken át, egészen a szépkorúakig, hiszen büszkének kell lennünk erre a nagy íróra.

PILLANGÓVAL ZÁRULT

A Móricz-hetek rendezvénysorozat az új, Pillangó című nagyszínpadi bemutatóval zárult, mely
Móricz Zsigmond azonos című regényéből, Szabó K. István állította színpadra. A bemutató előtt a színház emeleti galériájában dr. Cséve Anna irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa beszélt Móricz Zsigmond Naplójának megjelenés előtt álló harmadik kötetéről. A Móricz Naplókból új oldaláról ismerhetjük meg az írót, hiszen ezekből látszik igazán, hogy az írói személyiség mennyire összetett. De nemcsak az ő esetében döbbenthetünk rá, hogy az irodalomórákon egész más arcukat ismertük meg tanulmányaink során.

Dr. Cséve Anna irodalomtörténész érdeklődésünkre elmondta: – Elsősorban arra világítanak rá, hogy egy írói személyiség, egy nagyon komplex figura. És ez nem csak Móricz esetében van így. Amikor Móricz ismertté vált, és amilyen módon szerepel ma is a közoktatásban, ez az irodalomtörténeti értékelési rendszer már megváltozott, és ő még mindig bennmaradt egy skatulyában, amelyből őt nagyon nehéz kihozni. A napló szövegek ebben segítenek, mert rámutatnak arra az írásmódra, amit Móricz gyakorolt, és ugyanakkor meg tovább írva az életrajzot, számtalan módon kapcsolódnak hozzá, és szövegükben is nagyon nívósak.

Dr. Cséve Anna irodalomtörténész előadását színesítette a Móricz Zsigmond Színház művészeinek előadása, akik az ősszel megjelenő Móricz Naplók harmadik kötetéből olvastak fel részleteket. A programsorozat zárásaként a színház második emeleti galériájában megnyílt a Néprajzi Múzeummal közös kiállítás, mely Móricz Zsigmond amatőr fotóit mutatja be. A képeket az író, 1909-ben Szatmárban tett néprajzi gyűjtései alkalmával rögzítette. A huszonegy darab felvétel most először látható a nagyközönség számára.

Sipos Marianna