Levegőszennyezés: az adatok alapján a lakosság tehet a legtöbbet a levegő minőségéért
Fotó: Illusztráció

A lakossági, helytelen fűtés felelős a levegőszennyezés nagyobb részéért – állítja a Nyíregyházi Televíziónak nyilatkozó szakértő. Az egészségügyi problémákat okozó és felerősítő úgynevezett szálló por érték 80%-a a közvélekedéssel ellentétben nem az ipar és a közlekedése terhére írandó. Ebben szerepet kapnak a régi kazánok, a helytelen fatüzelés és a hulladékok, sőt a kerti avar égetése egyaránt. Kedvezőtlen időjárási körülmények esetén azt javasolják: ha lehet, álljunk át gázfűtésre, vagy legalább száraz, kemény fával fűtsünk, műanyaggal, hulladékkal pedig semmiképpen sem.

Az előző két nap alapján

A Széna téren található az a mérőállomás Nyíregyházán, amelyik a levegőminőségről szóló adatokat szolgáltatja, ez alapján rendelik el a riasztásokat akkor, ha átlépik a megengedett értékek a tájékoztatási küszöbértéket az azt megelőző két napban.

Nem romlás, hanem javulás

De a kép csalóka, mert a levegőszennyezésért Nyíregyházán sem a járművek az első számú felelősök, hanem a háztartások. A kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetője a Nyíregyházi Televíziónak azt nyilatkozta, úgy néz ki, mintha romlott volna az elmúlt másfél évtizedben a levegőminőség, pedig a ’90-es évektől jelentős javulás következett be.

2008-ban szigorítottak

2008-ban egy európai uniós irányelv keretében szigorították a riasztási, illetve a tájékoztatási határértéket, de akkor még az ipar és a közlekedés adta a legnagyobb szennyezést. Ezek jelentősen javultak, hiszen határérték feletti szennyezésnél azonnali bezárás következik be egy ilyen cégnél, például a nyíregyházi erőmű harmadára csökkentette le a szennyezőanyag-kibocsátását.

Fejlesztések a közlekedésben

De a közlekedésben is mind passzív, mind aktív fejlesztések történtek, korszerűsödtek az autók, illetve a sok elkerülő és négysávos úttal, az átmenő forgalom elterelésével, felgyorsításával nagyon sokat javult a közlekedés.

– mutatott rá Rozinka Zsolt Illés, a megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának vezetője.

Első helyen a lakossági fűtés

Majd hozzátette:

Viszont a gáz árának 2008 körüli emelkedése a lakosságnál a fával való fűtést helyezte előtérbe. Mégpedig a helytelen fatüzelést, nagyon sokan pedig hulladékkal égetnek és nincs teljesen tiltva a kerti avar, hulladék égetése sem. Most már ez lépett előre.

Szálló por a fűtésből

Jó tudni, hogy az úgynevezett PM10 értéknél, tehát a szálló por esetében, amely a legtöbb gondot okozza a légúti megbetegedésekben szenvedőknél, illetve előidézi, valamint felerősíti a tüneteket, a szennyezés 80%-át a lakossági fűtés adja. A szálló por ráadásul megköti a gombákat, bacilusokat, nehézfémeket, toxikus anyagokat, amelyekkel legyengül a szervezet.

Kamion kontra régi gázkazán

Egy dán felmérés szerint az emberek 80-90%-a nem hiszi el, hogy a lakossági fűtés ekkora problémát okoz. Pedig méréssel bizonyították: az 1990 előtt gyártott, korszerűtlenebb fatüzelésű kazán jóval károsabb, mint egy 2006 előtt gyártott, még részecskeszűrő nélküli, EURO 4-es kamion. Ha egy ilyenbe begyújtunk rendes fával, akkor olyan, mintha 715 kamion állna az udvaron és ontaná a szennyezést. Egy gázkazánnál még kedvezőbb az érték.

Ha lehet, gázzal

Ezért szoktuk mondani, hogy főleg, amikor már a szmogriadó valamilyen fokozata el van rendelve, aki teheti – mert nagyon sok helyen van gázfűtés és vegyes tüzelés is –, ezekben az időszakokban csak a gázt használja, mert ilyen értékeket eredményezhet.

– javasolta a szakértő. Majd egy megdöbbentő adatott is említett:

Magyarország megelőzi Kínát és Indiát az elveszett évek tekintetében, tehát átlagosan két évet veszítünk a rossz levegőminőség miatt.

„Fűts okosan!”

A kormányzat szemléletformálással is segít: a „Fűts okosan!” kampányt 2016-ban hirdették meg a helyes tüzelési módokra hívva fel a figyelmet, hiszen lehet pellettel, fagázosító kazánnal is fűteni, itt töredéknyi a szennyező anyag kibocsátás. A szakember azt kéri, ha már fával fűtünk, törekedjünk arra, hogy száraz, kemény fa kerüljön a kazánba, és semmilyen hulladék, valamint a kerti avar égetésétől is tartózkodjunk, hiszen ezeknek jogi következménye is van. Már ezzel is hatalmas lépést tehetünk, hogy kisebb legyen a légszennyezettség, még kedvezőtlen időjárási körülmények közt is.