Letették a Szent Imre óvoda új szárnyának az alapkövét

 Egyelőre még csak egy üres, romos ház látványa tárul elénk a Szarvas utca 21. szám alatt. Szeptembertől azonban már gyermekzsivajtól lesz hangos az ingatlan. Addigra persze a roskadozó falak helyett egy kívül-belül felújított épületből fognak ezek a hangok kiszűrődni. A mellette lévő épületben működő Szent Imre Óvoda olyan népszerűségnek örvend, hogy már így is szűkösen férnek, és a következő tanévtől a gyermekek létszámát is duplájára szeretnék emelni, így a mostani 50 helyett már 100 óvodást járhat majd ide. Az új épületrész alapkövét szerda délután rakták le. Megyesi Mária, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatója elmondta, a megnyíló szárnyban két, összesen 75 négyetméteres, felszerelt csoportszoba kap helyet a szükséges öltözőkkel, illetve a tetőterében egy 77 négyzetméteres, kápolna céljára is alkalmas közösségi terem, valamint sószoba és különböző kiszolgálóhelyiségek.

 

Szeretet, siker, gyakorlatiasság

 

Az intézmény Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tagóvodája. 2012-ben nyitotta meg kapuit a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában, és azóta igen fontos szerepet tölt be nemcsak a római katolikus oktatási rendszerben. A nevelésben kiemelt szerepet kap a családdal együttműködve a keresztény értékekre és hagyományokra épülő vallásos és erkölcsi nevelés. A gyermekek gazdag tevékenységrendszer és a szeretetre, sikerélményre, valamint gyakorlatiasságra épülő Freinet pedagógia révén ismerik meg önmagukat, egymást és az őket körülvevő világot.

További képekért kattintson a fotóra!

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szerint a városban és annak a környékén is nagy hatással tud lenni az intézmény sok emberre, olyanokra is, akik azóta már szülői korba léptek, és a gyerekeik már ide járnak, mert jó iskolának, jó intézménynek tartják ezt a Szent Imre-családot.

 

Nagyobb választási lehetőség

 

Az új épületrészt a várostól vásárolta meg a római katolikus egyházmegye. Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, a bővítés nemcsak a fenntartó számára egy előrelépés, hanem a nyíregyházi lakosok intézményválasztási lehetőségeit is növeli.

 

Közösség és értékek

 

A megnyitón részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is, aki kiemelte, a felekezeti iskolák és az oda járó gyerekek száma az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett, ma közel 220 ezren járnak egyházi intézményekbe, amelyek közösségeket és értékeket teremtenek.

 

Állami támogatás

 

Az óvoda új épületrészét a meglévőhöz hasonlóan Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte. A beruházás 175 millió forintból valósul meg, ami egyházi forrásból és az EMMI által folyósított egyedi egyházi támogatásból tevődik össze.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)