Letartóztatták a biztonsági őröket – Súlyos sérültje is van a hétvégi verekedésnek

Letartóztatták a verekedő biztonsági őröket. A két gyanúsítottal szemben életveszélyt okozó testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt van folyamatban nyomozás – közölte a Nyíregyházi Törvényszék helyettes sajtószóvivője. Szombat hajnalban alakult ki verekedés az egyik nyíregyházi szórakozóhely előtt, amelyben a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett. A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.

A verekedésről készült felvételeket néhány óra alatt több tízezren nézték meg a közösségi oldalakon és a sajtó is hamar felkapta. Az egyik nyíregyházi szórakozóhely előtt tört ki verekedés szombat éjszaka. A videón nem látszik, hogy miért és hogyan kezdődött a verekedés, azt a Nyíregyházi Törvényszék közleményéből lehet tudni.

Nem engedték be a sértettet

A biztonsági őrként dolgozó gyanúsítottak és munkatársaik március 4-én a hajnali órákban szóváltásba keveredtek a sértettel és barátaival.

Megjelent a sértett többedmagával és szóvá tették, hogy korábban a sértettet nem engedték be a szórakozóhelyre. Ebből vita alakult ki. A sértettel együtt lévő személy ekkor boxert húzott a kezére és megütötte azzal a biztonsági őrt. Verekedés alakult ki, ezen verekedés során volt, hogy a földre került a sértett és a két gyanúsított a sértettet ököllel megütötték, lábbal megrúgták. Ennek következtében a sértettnek több bordája is eltört, fogsora is megtört, valamint légmell alakult ki, tehát életveszélyes állapotba került” – nyilatkozta dr. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék helyettes sajtószóvivője.

Elrendelték a letartóztatást

A nyomozási bíró március 6-án elrendelte a két gyanúsított letartóztatását, egyrészt a szökés és elrejtőzés veszélye miatt, másrészt a bizonyítási eljárás megnehezítése miatt. Mindkét gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás van folyamatban, életveszélyt okozó testi sértés bűntette és garázdaság bűntette miatt van folyamatban nyomozás. Az egyikőjük büntetett előéletű, tavaly más bűncselekmény miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték és ennek hatálya alatt követhette el a mostani bűncselekményt – tette hozzá dr. Sörös László.

11 év büntetés

A kiszabható szabadságvesztés mértékére fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, ugyanis az életveszélyt okozó testi sértés bűntette 8 évig, amíg a garázdaság 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, de ilyenkor nem két szabadságvesztést szab ki a bíróság, hanem egy eljárásban, egy büntetést. A halmazati büntetés szabályai alapján így összesen 11 év szabadságvesztése is kiszabható. Maga a letartóztatás végzés nem jogerős, ellene a védők és gyanúsítottak fellebbezéssel éltek. Felmerült az esetleges jogos védelmi helyzet, de azt tudni kell, hogy a jogos védelmi helyzet csak a támadó féllel szemben illeti meg az érintetteket, itt a támadó fél nem a sértett volt, illetve azt még a nyomozás során fogják tisztázni, hogy a sértettnek milyen szerepe volt ebben a cselekménysorozatban” – tette hozzá dr. Sörös László.

A végzés tehát nem végleges, a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be ellene.