Továbbra is tombol a járvány – Egyre több az influenzás beteg a vármegyében

Továbbra is tombol az influenzajárvány. A nyolcadik héten 295 600-an fordultak orvoshoz légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból. A nyolcadik héten Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt a harmadik legtöbb beteg.

A háziorvosi rendelőkben még mindig nagy a forgalom és a betegek száma egyre csak nő. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Békés, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt a legmagasabb a nyolcadik a héten a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint.

Egyre több a beteg

Szintén sokat mondó adat, hogy a hetedik hétről a nyolcadik hétre tovább nőtt a betegek száma a megyében.

Nagyon-nagyon sok betegellátás van minden egyes nap, tehát bőven 100 fölötti betegszámmal dolgozunk napi szinten. Nyilván nem mindenki influenzás ebből a napi több mint száz gyerekből, de egy jelentős részük influenzaszerű tünetekkel érkezik, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal, légúti panaszokkal, fejfájással, gyengeséggel. Őket nyilván ennek megfelelően el is látjuk” – nyilatkozta dr. Kiss Csaba.

A nyolcadik héten 295 600-an fordultak orvoshoz légúti fertőzés tüneteivel, közülük 65 300 influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak. Ez 11 ezer 300-zal több mint a hetedik héten.

Sok a beteg gyerek

Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 43,7%-a 0–14 éves gyermek, 29,2%-a 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába a 8. héten összesen 295 betegtől érkezett légúti minta vírus kimutatása céljából. A vizsgálatok után kimutatták, hogy az influenza-pozitivitási arány 60,1%, az RSV-pozitivitási arány 7,2% és a Covid-pozitivitási arány 5,2% volt. A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a 8. héten 315 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 43 fő részesült intenzív ellátásban.

Intenzív járvány

Az influenzajárvány minden évben január elején robban be, viszont márciusban már a legtöbbször mérséklődik. Ez idén viszont nem így van, még mindig csak egyre többen keresik fel a háziorvosi rendelőket. Februárban a hónap első hetéhez képest az utolsó héten a betegek száma 71 százalékkal ugrott meg az NKK adatai szerint. A szakemberek korábban úgy nyilatkoztak, idén intenzívebb influenzajárványra lehet számítani, miután az elmúlt években maszkkal védekeztünk a vírusok ellen, valamint mindenki betartotta a higiénés szabályokat, és közösségbe sem jártunk a megszokott módon.