Lészen ágyú! - Gábor Áron rézágyúja címmel nyílik kiállítás a Kállay Gyűjteményben
Lészen ágyú! - Gábor Áron rézágyúja címmel nyílik kiállítás a Kállay Gyűjteményben, február 1-jén

Lészen ágyú - Gábor Áron rézágyúja címmel nyílik kiállítás február 1-jén a Kállay Gyűjteményben. A tárlat március 8-ig fogadja a látogatókat.

Lemhényi Gábor Áron (1814–1849) székely kisbirtokos, asztalosmester, tüzértiszt kultusza már 1849-ben kibontakozott, amikor a magyar közvélemény először értesült a háromszéki ellenállás részleteiről. Az ágyúöntő tüzér őrnagy 1849. július 2-án Kökös és Uzon között szenvedett hősi halált egy ágyúgolyó találat következtében. A kiállítás címében szereplő idézet Gábor Áron legendás beszédéhez köthető, amelyet 1848. november 16-án tartott Sepsiszentgyörgyön, elnyerve ezzel a felhatalmazást az ágyúöntésre. Irányítása alatt körülbelül 70 löveg készült, amelyből csak egy hiteles ágyúcső maradt fenn. A tárlat fő látványosságát, a rézágyút, vízvezeték-szerelés közben találták meg Kézdivásárhelyen az egykori lőszergyárnak is otthont adó Rudolf Kórház udvarán 1906. augusztus 18-án. Az ágyú 1923-ban Kézdivásárhelyről került a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Az „ágyúöntő” hőshöz köthető székely nemzeti ereklye hosszas politikai előkészületet követően, 2010-ben kerülhetett vissza Sepsiszentgyörgyre.

Az ágyú Budapesten történő bemutatását az tette lehetővé, hogy a Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi múzeum épületét felújították, így a műtárgy – más egyéb 1848–49-es ereklyékkel együtt – a budapesti Hadtörténeti Múzeumban vendégeskedett. Ezen tárgyakból összeállított kiállítás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, illetve a budapesti Hadtörténeti Múzeum közös munkája.  A tárlat a fővároson kívül Szegeden és Kecskeméten is bemutatásra került. A kiállítás Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban október elejétől tekinthető meg. Az ágyú mellett a műtárgyak között szerepel többek között Deák Ferenc pipagyűjteményének egy darabja, amelyet az 1832–1836-os országgyűlés idején kapott gróf Széchenyi Istvántól, Gábor Áron saját maga által készített kisasztala vagy például Bem József tábornok botja, Kiss Ernő altábornagy nyerge és számos olyan tárgy, amely az 1848–1849-es forradalom és szabadságharchoz, illetve a világosi fegyverletételt (1849. augusztus 13.) követő megtorláshoz kapcsolódik. A tárlatot hadifogságban készült karperecek, kupák és egyéb kézzel készített tárgyak színesítik. A Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményeiben található karpereceket, börtön-emlékeket, vagy gróf Batthyány Lajos pipáját is megtekinthetik a látogatók. Egy rövid animációs film mutatja be az ágyúöntés technikáját az érdeklődőknek.

(Forrás: Kállay Gyűjtemény)