Lengyel-magyar barátság napja – Online csapatversenyt szervezett a Bem iskola

Március 23-a a lengyel-magyar barátság napja. Az államalapítástól kezdve az Európához való felzárkózásig számos kapcsolódási pontot találunk a két nemzet történetében. Nyíregyháza számára fontos a turisztikai kapcsolat is, Lengyelország ugyanis az egyik legfontosabb küldő ország ebből a szempontból.

 

„Lengyel, magyar – két jó barát. Együtt harcol, s issza borát.” Ezeket a mondatokat szinte minden magyar és lengyel ismeri, a közmondás a két nép több évszázados történelmi barátságára utal. Március 23-a pedig hivatalosan is a lengyel-magyar barátság napja. A lengyel és magyar nép között szövődött szoros viszony a közös történelmi múltban gyökerezik és évszázadokra tekint vissza. Az államalapítástól kezdve az Európához való felzárkózásig számos kapcsolódási pontot találunk a két nemzet történetében.

Ünnep a barátság napján

Az Országgyűlés 2007-ben nyilvánította hivatalosan ünnepnapnak. A két nép kapcsolatát egyik évben Magyarországon, másik évben Lengyelországban ünneplik, a hagyományok szerint egy vándorzászló is körbejár a települések között. A koronavírus-járvány miatt már tavaly sem tudott így ünnepelni a két ország. Amikor van rá lehetőség, a közös történelemre Nyíregyháza önkormányzata és a városi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat is minden évben megemlékezik.

„Magyarországon egy maroknyian vagyunk a lengyel nemzetiség, mi, akik itt maradtunk. A lengyeleket és magyarokat történelmi kapcsolatok fogják össze, amit mi, a mostani magyarországi lengyelség ápolunk és próbálunk bővíteni, illetve fejleszteni. Ehhez pedig nagyon fontos az, hogy a két állam kormányfője ezt a március 23-át kinevezte a lengyel-magyar barátság napjának. A nyíregyházi lengyel-magyar barátok a városvezetéssel nagyon jó kapcsolatot ápolnak. A városvezetés bennünk egy segítő erőt lát, mert így színesebbé teszik a város életét, ott vagyunk a rendezvényeken, ahol lehet és próbáljuk bemutatni a lengyel kultúrát a magyaroknak és elterjeszteni a magyarok között, hogy milyen csodálatos Lengyelország” – mondta Bárkányi Tamás, Nyíregyháza MJV Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke az ünnepnap kapcsán.

A város szempontjából kiemelten fontos a lengyel-magyar turizmus is. Évről évre egyre több vendég érkezik Lengyelországból Nyíregyházára, főleg Sóstóra, az állatparkba és a fürdőinkbe, ez az egyik legfontosabb küldő ország. Nyíregyházának több lengyel testvér- és partnervárosa is van.

Online csapatverseny

A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola pedig hosszú évek óta egy játékos vetélkedőt szervez a barátság napján, a megyei szintű csapatversenyt idén online módon tudták megtartani.

„A feladatok megoldása online, játékos formában történik március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján. A gyerekek időutazóként vesznek részt a játékban, ahol 1335-ben, a visegrádi királytalálkozó helyszínén találják magukat. Izgalmas küldetések teljesítése révén fejthetik meg a kódot, melynek birtokában kiszabadíthatják a foglyul ejtett lengyel követet. Minden küldetésben segítségükre van egy híres történelmi személy, aki bátorítja, vezeti őket a feladatok megoldásában. Ebben az évben a vetélkedő fő témája az 1335-ben megtartott visegrádi királytalálkozó. Az időutazók ebbe a korba látogatnak vissza, közben megismerve a lengyel történelem főbb eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, a lengyel-magyar kapcsolatok gyökereit és sokszínűségét. A feladatok megoldásával, a kód megfejtésével és a foglyul ejtett követ kiszabadításával megmentik a visegrádi királytalálkozót. Ezzel lehetőséget teremtenek arra, hogy sok évvel később az akkor jelen lévő országok képviselői újra találkozzanak, és megújítsák szövetségüket, megteremtve ezzel a modern kori Visegrádi Négyek együttműködését Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia közreműködésével. A 2021-es évet Báthory István emlékének is szenteli a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola. Az emlékév több kiemelt dátumhoz is kapcsolódik: 450 éve, 1571-ben választották Báthory Istvánt Erdély fejedelmévé, 445 éve, 1576-ban tette le a lengyel királyi esküt a Wawelben, és 440 éve, 1581-ben alapította akadémiáját Kolozsváron” – mesélte dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője.

Az intézményvezető külön megköszönte három pedagógus munkáját: Schmidtné Kádár Andrea, Szuromi Piroska és Gubacsiné Deme Katalin állítja össze évről évre a csapatversenyt.