Lengyel kiállítás Nyíregyházán

Antipody címmel nyílt közös kiállítása Nyíregyházán Maciej Majewski festő- és grafikusművésznek és Waclaw Nowacki fotóművésznek. Nyíregyháza szoros kapcsolatot ápol testvérvárosával, Rzeszów-val, a művészek innen érkeztek. A nagykiállítás több hónapos szervezés eredménye, melyet Németh Erika, a Városi Galéria művészeti vezetője bonyolított le. A megnyitón a város alpolgármestere, dr. Ulrich Attila mondott köszöntőt, melyben hangsúlyozta, a kortárs műveket be kell mutatnunk a közönségnek és meg is kell őriznünk a következő generációk számára, mert ők így ismerhetik meg a jelen társadalmát és kultúráját. A tárlat elemeihez személyes leírások is társultak, melyek egészen más szintre emelték az alkotásokat.

 

ANTIPODY – A VILÁG TÚLSÓ OLDALA

 

Maciej Majewski elmondta, a kiállításhoz az inspirációt barátja, Waclaw Nowacki ausztráliai utazása és az ott készült képei adták. Sokat beszélgettek erről az útról és a képek láttán Maciej meg szeretett volna mutatni valamit, amit a kép nem biztos, hogy meg tud mutatni, valamit, amihez már képzőművészeti eszközök kellenek.

További képekért kattintson a fotóra!

A festőművész főként akril technikát használt, valamint pasztellel kevert grafikát. Waclaw Nowacki fotós analóg és digitális technikával, minimális utómunkával dolgozott.

 

MEDITATÍV HELYSZÍNEK

 

Az eseményen Kónya Ábel, képzőművész is beszédet mondott, aki Krakkóban tanult, sokáig élt Lengyelországban. Elmondta, Maciej festményein érezhető a lengyel művészekre jellemző komponálás, a gondolkodás, valamint a szigorú és átgondolt formavilág. A MODEM vezető kurátora arról is kitért, hogy a művek egyes térelemei nálunk is előfordulhatnak, a mi kultúrkörünkre is jellemzőek lehetnek. Valamint kiemelte, hogy a festőművész ezeket az elemeket komponálta bele abba az ausztráliai sivatagi környezetbe, abba a nyugodt, szinte meditatív helyszínbe, ami egyébként másfelől régebben a saját rajzain is érvényesült már.

A tárlatot három helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők, a Pál Gyula Teremben, a Városi Galériában és a Váci Mihály Kulturális Központban. Lengyelországban már 5 helyen is szerepelt, Magyarországon először láthatja a művészetkedvelő közönség.

Szilágyi Bella Brigitta

(Fotó: Szarka Lajos)