Legközelebbi ügyeleti ellátás, 58 másodperc alatt – surgossegi.info
A kereső megálmodója, Németh Franciska

Már az első héten több mint tízezer felhasználója volt a surgossegi.info-nak, annak az országos lefedettségű felnőtt- és gyermekügyelet- valamint gyógyszertárkereső weboldalnak, melyet egy ápoló indított el saját tapasztalatai hatására. Az Országos Mentőszolgálat által tesztelt, hiánypótló egészségügyi platform célja, hogy az orvosi segítséget igénylő problémák gyors, szakszerű kezelésére alkalmas legközelebbi intézmény megmutatásával segítse a járóbetegek ellátásának gördülékenységét, és ezzel tehermentesítse az egészségügyi dolgozókat is.

A kereső megálmodója, Németh Franciska immár több mint nyolc éve dolgozik ápolóként egy fővárosi kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályán. Ügyeletes munkanapjai során szembesült azzal, milyen sok szülő érkezik hozzájuk akár több órányi ingázás után kétségbeesetten, a gyermeküket ért rosszullétet, balesetet követően, akiknek a megfelelő eszközök, szakorvosok hiányában ők nem tudnak segíteni. Az ápoló azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az egészségügyi intézményekben az ügyeleti ellátók meghatározásához alkalmazott, a mentők által évről évre frissített 60-70 oldalas dokumentumot felhasználóbaráttá, könnyen kezelhetővé alakítja. Így született meg a hat éve debütált, azóta is nagy sikernek örvendő GyermekSOS, és most ennek „nagytestvéreként” az immár országos lefedettséggel rendelkező, felnőtt- és gyermekügyelet-, valamint gyógyszertárkereső sugossegi.info.

Az Országos Mentőszolgálat által tesztelt és ajánlott adatbázisnak alig egy hét alatt több mint tízezer felhasználója volt, akik egy percen belül, átlagosan 58 másodperc alatt találtak megfelelő ellátó intézményt panaszukra. Ugyan a weboldal egyelőre „csak” a leggyakoribb problémákra kínál megoldást, a tapasztalatok, visszajelzések, s a szakmával való egyeztetéseket követően az ellátók sorát tovább bővítik majd.

„Szerintem nagyon fontos, hogy ha valaki valamilyen egészségügyi probléma miatt nehéz helyzetbe kerül és meg van ijedve, akkor tudja, hogy az adott problémával hova fordulhat, hova kell mennie segítségért. Ne legyen ez azok privilégiuma, akik ismernek egy orvost, ápolót, hiszen mindenkinek joga és lehetősége van a megfelelő ellátáshoz, ez nem egy alá-fölé rendeltségi viszony. Ráadásul az információhiány miatti indokolatlan megjelenések optimalizálása, a rendszer tehermentesítése a gyorsabb, hatékonyabb, gördülékenyebb ellátás kulcsa is.” 

A surgossegi.info a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg.