A hideg miatt még várni kell a szabolcsi eperre
Fotó: illusztráció

Bár import eperrel szinte folyamatosan lehet találkozni az áruházláncok polcain, valamint a piacokon, a magyar, fóliasátorban termesztett eper csak április második felében szokott felbukkanni, a szabadföldi pedig május közepén. Idén azonban úgy tűnik, csúszik a szezon…

 

Egyelőre még többségében görög import epret lehet kapni a magyar polcokon, ugyanis bár már szedegetik a fóliásat a termelők, akkora mennyiségben még nincs, hogy azt a piacokon, boltokban is lehessen árulni. A fóliában, valamint a földeken termelt eper a fagyok és a kevés eső miatt ugyanis később érik majd be. Azt azonban még nem lehet tudni, mennyibe fog kerülni. Tavaly a szezon elején 2500–3000 forint volt a kilónkénti ára.

 

-Nem is olyan régen még hó is esett, az elhúzódó hideg időjárás miatt ezért két hét csúszásban van az eper érése. Tavaly ilyenkor már nagy tételben is tudtuk szedni, jelenleg azonban még csak zöld szemeket látni. Úgy számoljuk, hogy leghamarabb május második hetében indulhat be nálunk a szezon. Ami pedig az árát illeti: valószínűleg drágább lesz, mint tavaly, hiszen minden gyümölcsnek felment az ára- mondta a Búza téri Piaccsarnok egyik őstermelője.