Lassan készülhetünk az adóbevallásra – Íme pár hasznos tudnivaló!
Fotó: Illusztráció

Minden adózónak, a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozóknak, valamint a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít adóbevallási tervezetet a NAV.

Már jó pár hete elérhető a 2019-es személyijövedelemadó-bevallás nyomtatványa a NAV honlapján és a kitöltéséhez szükséges felület is. Azok, akik maguk készítenék el a bevallásukat, már használhatják a webes kitöltő programot is, ami a legegyszerűbben a NAV eSZJA oldaláról érhető el. Az elkészített bevallások kényelmesen, elektronikusan beküldhetők. A NAV felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az Ügyfélkapun nyújtja be a bevallását, hiszen a nyomtatvány továbbra is kitölthető az Általános Nyomtatványkitöltő Programmal, vagy akár papíron is. A papíralapú kitöltéshez szükséges üres bevallási nyomtatvány és kitöltési útmutató kinyomtatható a NAV eSZJA oldaláról, illetve beszerezhető a NAV bármely ügyfélszolgálatán. Akiknek nem kell elektronikus kapcsolatot tartaniuk a NAV-val, továbbra is beküldhetik postán bevallásukat. Magyar Norbert, a NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense elmondta: 

Az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfelek március 15-étől tekinthetik meg azt a bevallási tervezetet, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal minden adózó részére elkészít – beleértve az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeket is. Viszont nekik meg is kell nézni ezt a bevallástervezetet, ugyanis a többieknek akár megtekintés nélkül is bevallássá fordul majd át a tervezet május 20-ával, azonban az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozók mindenképpen ki kell hogy egészítsék a saját pénzügyi forgalmi adataikkal is, illetve el kell, hogy fogadják ezt a bevallási tervezetet.

A bevallási tervezetek tehát március közepétől érhetőek el a NAV holnapján, illetve a kormányzati portálon, a magyarorszag.hu-n egyaránt.

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határideje mindenkinek egységesen május 20-a. Az szja 1+1%-áról is addig rendelkezhetnek a felajánlók, május 20-áig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók, vagy vonhatóak vissza.

Aki pedig nem nyilatkozott még az adókedvezményekről, ne aggódjon, hiszen pótolható a nyilatkozat. A dokumentumot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának, kifizetőjének. Utóbbi a bérszámfejtéskor a nyilatkozatnak megfelelően veszi figyelembe a munkavállalónak járó kedvezményeket.