Lassan, de terjed az influenza! A leggyakrabban a gyerekek között fordul elő megbetegedés
Fotó: Illusztráció

Érdemes gyakran szellőztetni és kezet mosni!

Az influenza-figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban február 3-a és 9-e között 34 900 fő, az előző hetinél 16,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 357-en keresték fel orvosukat influenzás panaszok miatt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizennégy megyében diagnosztizáltak, köztük van Szabolcs-Szatmár-Bereg is.

A leggyakrabban az óvodások, az általános iskolás gyermekek között fordul elő a megbetegedés. A Bem József Általános Iskolában is több diák hiányzik, sőt a tanárok közül is többen megbetegedtek. Az oktatási intézményben folyamatosan fertőtlenítenek, takarítanak; most azonban még nagyobb odafigyeléssel tisztítják a mosdókat, a korlátokat és az ajtókilincseket. Dr. Baloghné Mester Éva intézményvezető elmondta:

Mi is tapasztaljuk, hogy elkezdtek a gyerekek hiányozni. Részben az influenza miatt, másrészt egyszerűbb torokfájás és megfázások miatt is. Nagyon nagy gondot fordítunk arra, hogy rendszeresen takarítsunk és fertőtlenítsünk az iskola épületében – a korlátok, kilincsek, ajtók és ablakok lemosása most még gyakoribb! Ehhez megfelelő eszközök rendelkezésünkre állnak, hiszen a Tankerületi Központ biztosította a fertőtlenítő eszközöket. A gyerekek figyelmét pedig felhívjuk, hogy fontos ilyenkor a rendszeres és helyes kézmosás, hiszen a cél, hogy ne fertőzzék át egymást.

A diákok elővigyázatosak, ők is gyakrabban mosnak kezet. Jurkinya Bence 4.a osztályos tanuló azt mondta:

Sokat szoktam kezet mosni – az osztályteremben pedig sokat szellőztetünk.

Ahogy a legtöbb intézményben, úgy a Bem iskolában is arra kérik a szülőket, ha beteg a gyermekük, ne engedjék iskolába, közösségbe.