Lapidaris - Egyéni és közösségi értékeknek állít emléket a chippel ellátott porcelán kör

Az emlékek megőrzése a legfőbb célja annak a hazai fejlesztésnek, mely embert és építményt, emlékhelyet tart meg az örök emlékezetben. Nyíregyházán is a kultúra ápolása és a turizmus fejlesztése a feladata annak a 14 darab, tenyérnyi nemes porcelánnak, mely bekerül egy adott rendszer adatbázisába. Így lesz elérhető közkincs a Kossuth-szobor vagy a városháza épülete.

A lapidaris latin eredetű szó, kőbe vésett tömör írást jelöl, mely embernek, épületnek állít emléket az örökkévalóság számára. Személyes életünk, családunk múltja mellett középületek, szobrok, közösségi pontok tárházát gyűjti és kezeli az a cég, mely Nyíregyházán is megjelent.

Olyan indíttatásból indult, hogy mind a partnerem – Berencsi Máté –, illetve a másik ötletgazda és én is, hasonló tapasztalatokkal rendelkeztünk. Információkat szerettünk volna kapni elhunyt hozzátartozóinkról, de nem volt, aki meséljen. Ebből az indíttatásból kezdtünk bele ennek a projektnek a fejlesztésébe. Ennek az eredménye lett a Lapidaris” – tájékoztatott az Olinform System Kft. ügyvezetője, Simon András.

Akire, amire emlékezünk, az nem múlik el. Egy ma már nemzetközivé szélesedett program épül, melyről egy chip segítségével, akár mobiltelefonnal is információt kaphatunk. Tíz nyelven ad tájékoztatást az útvonaltervezővel ellátott gyűjtemény, és külföldről is elérhető. Lengyel- és Spanyolország, Svájc és Németország is szerepel a nemzetközi adatbázisban.

Ez egy hollóházi porcelán, a manufaktúra gyártja nekünk ezt a terméket. Ebben egy NFC chip van. Mai kornak megfelelően majdnem az összes mobilkészülék tud már kommunikálni ezekkel az NFC chipekkel, így gyors információt kaphatunk az adott helyen az adott emberről vagy az adott emlékműről. Nyilván mindig az admin dönti el, hogy milyen információt tölt fel. A mi célunk az emlékek megőrzése volt. Két részből áll. Van az emlékműnek egy rövid leírása, illetve mindig hozzákapcsolunk egy személyt. Ennek a személynek vagy az élettörténetét írjuk le, vagy azt, hogy az adott városhoz, településhez milyen kötelék fűzi őt hozzá” – folytatta a vendég.

Partner lett az emlékgyűjtésben a nyíregyházi önkormányzat, így kora ősszel 14 helyen jelenik meg a hollóházi porcelán embléma. Például a város- és megyeháza, a római és görögkatolikus templom épületén, a Bessenyei- és Jósa-szobor talapzatán, illetve emlékkövén.

A cél az, hogy egyrészt kulturális-turisztikai kört alkotva az emberek, ha járkálnak a belvárosban, tudjanak alapinformációt kapni ezekről az épületekről. De itt nem csak ez a cél. A fejlesztés sokkal többet ad, ebben sokkal több gondolat van, minthogy az ember hozzáérint egy NFC-s alkalmazásos telefont ehhez a kőhöz. Interaktivitásra szeretnénk az embereket rábírni, ugyanis lehet megjegyzéseket tenni az adminnak, lehet írni, lehet fotókat feltölteni azokról az épületekről, ahol a nagyszülők, dédszülők látszanak egy másik világban, egy másik környezetben” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Megszületett a lehetőség arra, hogy így tanuljunk, tanítsunk és teremtsünk értéket, azzal, hogy bevonjuk a digitális világot Nyíregyháza történetébe – hangzott el a tájékoztatón.