Kutatók Éjszakája – A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara és a Nyíregyházi Egyetem is programot kínál a hétvégi tudományos napokra
Fotó: Szarka Lajos

A Debreceni Egyetem 4 megyében, 5 városban, több mint 200 programot szervezett, így a nyíregyházi Egészségtudományi Karon is a Kutatók Éjszakáján. A védőnői szolgálattól az egészségturizmusig számos téma csábítja a fiatalokat és érdeklődőket az intézménybe. A Nyíregyházi Egyetem mind a 12 intézete és a Pedagógusképző Kar is részt vesz a Kutatók Éjszakája előadásain és bemutatóin.

Idén is csatlakozott a Debreceni Egyetem a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, melynek célja, hogy betekintést nyújtson a tudomány titkaiba, megismertesse és megszerettesse a közönséggel a kutatói életpályát, bemutassa a legfrissebb tudományos eredményeket. Szeptember utolsó péntekén a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara is részt vesz a rendezvénysorozatban, mely többek között bemutatja a teljes szülői élmény programot, de lesz laikus újraélesztés bemutató is a Sóstói úti campuson.

„Szervezünk interaktív és nagyon látványos előadásokat. Természetesen elsősorban a kar által indított képzésekhez kacsolódóan. Így pl. a mentőtiszt szakhoz, a védőnő szakhoz, vagy a szociális munkás képzéshez, az egészségügyi szervező vagy a szülésznő képzéshez kapcsolódóan. Egészségfejlesztéssel, digitális kompetenciák fejlesztésével kapcsolatos előadásokkal készültünk a hozzánk érkező diákok számára” – nyilatkozta Rusinné Fedor Anita, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának általános és tudományos dékánhelyettese.

Nem a városlakóknak, inkább elsősorban a továbbtanuló diákoknak szól az esemény.

Több mint 10 éves múltja van az interaktív és látványos előadásoknak. Adrenalinfüggő, vészhelyzet sorozatbarát fiatalok jelentkeznek igen nagy számban a mentőtiszti szakirányra, ha éppen nem tűzoltók szeretnének lenni.

„Elsősorban az a cél, hogy a mentőtiszt szakirányt, ezt a szép hivatást bemutassuk a laikusoknak. Nem titkolt célunk, hogy a középiskolásokat bevonzzuk, esetleg számukra is megmutassuk ezt a szép szakmát. Másik célunk a laikus újraélesztés oktatása és bemutatása, hiszen magának a programnak is ez a célja: Hallgatók az életért! – hiszen az időben elkezdett újraélesztés, segítségnyújtás, mentőhívás életet menthet” – tájékoztatott Szelesné Árokszállási Andrea, a Sürgősségi és Oxiológiai Tanszék helyettes vezetője.

Az Egészségtudományi Kar a védőnői szakma profiljába vágó programelemekkel is készül.

Hivatástörténeti résszel is megjelennek a szakemberek. Arról is beszélnek majd, miért fontos a játék a gyermek életében? Milyen lehetőséget nyit meg a mozgásfejlődésben?

„A fókuszban természetesen a kezdetektől a prevenció áll. A védőnő egy prevenciós szakember, és ehhez igazítottuk a programjainkat. Az egyik párhuzamos programelemünk a teljes szülői élményprogramcsomaghoz kapcsolódik. Itt megtapasztalhatják a jelenlévők a csecsemőgondozásra való reagálásnak a rejtelmeit. És azt, hogy hogyan is lehet észrevenni a csecsemőnek a jelzéseit, milyen lehet várandósnak lenni egy várandósmellény szimulátor felpróbálása segítségével, illetve a játék lesz egy fontos fókusz” – sorolta a programokat Jávorné Erdei Renáta, a Védőnői Módszertani és Prevenciós Tanszék vezetője.

A bölcsészettől a gazdasági és természettudományos területeken át a pedagógusképzésig, több tucat előadást és bemutató foglalkozást, kísérletet, művészeti ágakat mutat be a Kutatók Éjszakáján a Nyíregyházi Egyetem számtalan oktatója. Hallhatnak a régészet és a kémia kapcsolatáról, a pilótaképzésről, a talajjavításról vagy az élelmiszerek fejlesztéséről. Szóba kerül a legyezőnyelv, de népzenei és néptáncos bemutató, sőt sportos program is szerepel a péntek délutáni, esti összeállításban a Nyíregyházi Egyetemen.