Kulturális feltöltődés és olasz ízek Nyíregyházán
Fotó: Kohut Árpád

Kulináris élvezetek és kulturális feltöltődés várja az érdeklődőket Nyíregyháza egyik kultikus épületében, a Bocskai és Kálmán utca sarkán lévő műemlék védettségű épületben. A Bocskai-Kálmán Szolgáltatóház a „Zöld Város kialakítása Nyíregyháza területén” című projekt keretében újult meg 2021 januárjában. A program része a természeti örökségek mellett az épített örökségek védelme és fejlesztése is volt. A három szintes, modern, 21. századi épület felújításának célja az volt, hogy egy olyan szolgáltatóház alakuljon ki, amely egy kulturális, turisztikai attrakciót is jelentsen Nyíregyháza városában.

2023 áprilisában a tradicionális nápolyi gasztronómia világát megidéző Neapolis Pizzeria költözött az épületbe, mely nemcsak feledhetetlen itáliai ételeivel, de képzőművészeti kiállításokkal is várja a vendégeket. A kapcsolódás célja, hogy Nyíregyháza helyi alkotói lehetőséget kapjanak egy egyedülálló környezetben bemutatni munkáikat. Az első kiállító Homoródi Éva festőművész, akinek egyedi stílusát már több ízben láthatták a kultúra iránt érdeklődők, akár a Bencs Villában egy korábbi Őszi tárlaton, vagy a Pál Gyula Teremben.

– Felkérésre érkeztem a Neapolis Pizzeria helyszínére. Szerették volna az üzemeltetők azt, hogy a testi táplálék mellett megjelenjen egy kis szellemi táplálék is. Ehhez mindenféleképpen a képzőművészet terén kerestek, így jutottak el hozzám, mint festőművészhez. Olyan festményeket hoztam, amik a természetből inspirálódtak és egy picit átírva, az önálló gondolataimat beleszőve. Így hozom létre ezeket az alkotásokat, és amint beléptem ebbe a térbe, azonnal egyértelmű volt számomra, hogy abszolút ide illenek ezek az alkotások. Hiszen színvilágukban is, témájukban is illenek egy ilyen szépen kivitelezett étteremhez, így egyszerű volt a kiállítás megrendezése – emlékezett vissza Homoródi Éva festőművész.

Elegáns, mégis visszafogott. Így jellemzi alkotásait Homoródi Éva, aki úgy véli, művei tökéletes összhangot alkotnak a helyszín hangulatával – mely noha még csak néhány hónapja foglalta el új helyét, máris Nyíregyháza egyik gyöngyszeme lett. A pizzakészítés története egészen az ókori Nápolyig vezethető vissza, amikor a város neve még Neapolis volt. A hely kemencéje és ezáltal a pizzéria is ezt a városnevet viseli, ezzel is utalva arra, hogy egy ősi tradíciót folytatnak.

A pizzatésztát 24-48 órán át kelesztik, majd 450°C-on 90 másodpercig sütik, és az eredeti receptúrát követve minden alapanyag tekintetében követik a hagyományokat, legyen szó akár a felhasznált lisztről, sóról, bivaly mozzarelláról, vagy a San Marzano paradicsomról. A Neapolis Pizzeria séfje, Gacsályi Attila az olasz állam által működtetett híres, nápolyi Scuola di Pizzaiolo iskolában, a világhírű pizza séfnél, Fabio Cristiano-nál tanulta a szakmát, így személye garancia arra, hogy ide betérve igazi, tradicionális gasztro-élményben legyen része minden vendégnek.

Ám nemcsak kulináris élvezeteket nyújt a helyszín, hanem igazi kulturális feltöltődés is egyben.

– Három évvel ezelőtt nyitottunk, nem egyszerű körülmények között, hiszen két héttel később megkezdődött a pandémia és be kellett zárnunk, így csak a kiszállítással tudtuk fenntartani magunkat. De ez egy próba is volt arra, hogy a nyíregyházi emberek nyitottak-e erre az igazán eredeti nápolyi ételekre, pizzára. A Neapolis szó Nápolyt jelenti, ahonnan az eredeti pizza is származik. Ez a három év megmutatta, hogy van érdeklődés az emberekben, és nagyon sokat változtak abban, hogy el tudtak szakadni az úgymond ananászos Hawaii pizzától egészen a nápolyi különlegességekhez. Ez adta a löketet ahhoz, hogy új helyre költözzünk, mert azt már teljesen kinőttük. Az is hozzátartozik ehhez, hogy ezek a pizzák akkor a legfinomabbak, ha itt a helyszínen fogyasztják. Régen egy kisebb helyen kezdtük, ott nem volt lehetőség beülni, így kerestünk egy olyan helyszínt, ahol többen le tudnak ülni, és mi is ki tudunk teljesedeni. Sőt, tésztával is szerettük volna kiegészíteni a kínálatunkat. Hosszabb keresgélés után adódott egy lehetőség, hogy a köztudatban Bocskai-Kálmán Szolgáltatóházként ismert helyszínt kibéreljük, ami egy nagy ugrás volt, hiszen az előző helyen 68 négyzetméteren voltunk, itt pedig majdnem 300 négyzetméteren. Én jobban szeretem, ha a lépcsőfokokat végigjárjuk, de ennek a helynek a sajátosságai és az adottságai, a belvároshoz való közelsége annyira megfogó volt, hogy belevágtunk, és azt gondolom, hogy jó döntést hoztunk. És mivel a helyszín adottságai ezt lehetővé teszik, úgy egyeztünk meg az Önkormányzattal – aminek én külön nagyon örülök és támogatom –, hogy lehetőséget tudunk adni helyi művészeknek, hogy kiállítsák képeiket, alkotásaikat.

Most Homoródi Éva festőművész kiállítása tekinthető meg nálunk, ő az első kiállítónk. Szerintem ez egy kuriózum és nagyon különleges, hogy itt, ebben a környezetben láthatják a képeket, és minden vendég azt hiszi, hogy ide készíttettük ezeket az alkotásokat, mert annyira beleillenek a térbe, az összhangba. Ezek az alkotások itt meg is vásárolhatóak, és szeretnénk a jövőben lehetőséget adni arra, hogy mások is kiállíthassák a képeiket – mondta el Kovács Zoltán, a Neapolis Pizzeria tulajdonosa, aki szívvel-lélekkel végzi munkáját.

Azt is megtudtuk tőle, hogy a vendégek egyik kedvence a tejszínes alapú Amira pizza, és ami külön kuriózum, hogy akik ismerik, tudják, hogy ez a pizza középső lányáról kapta a nevét. A Neapolis Pizzeria séfje, Gacsályi Attila – akinek a színvonalas pizzákat és tésztákat köszönhetik a vendégek – ötlete volt, hogy a tulajdonos mindhárom lányáról nevezzenek el egy-egy ételt.

A Neapolis Pizzeria tehát nemcsak az itáliai ízek kedvelőinek nyújt egyedülálló élményt, hanem a kultúra iránt érdeklődőknek is. Jelenleg Homoródi Éva festőművész alkotásai tekinthetőek meg az impozáns terekben, hamarosan pedig újabb kiállítással várják a vendégeket.

Kapcsolódó galéria

Kulturális feltöltődés és olasz ízek Nyíregyházán, a Neapolis Pizzériában