Tűz – 2500 négyzetméteren lángolt egy hulladéktelep
Forrás: https://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/

Több mint 2500 négyzetméteren lángolt egy nyíregyházi hulladéktelep, mely vasárnap keletkezett, feltételezhetően öngyulladás következtében. A szabolcsi és hajdú-bihari tűzoltó egységek 16 járművel, több mint 50 tűzoltóval dolgoztak a helyszínen a lángok megfékezéséért. A Katasztrófavédelem mobil labor egysége a kezdetektől jelen volt a helyszínen, méréseket végeztek. Az egészségre káros koncentrációt, anyagot nem mértek.

Még hétfő délelőtt is nagy erőkkel oltották a tüzet a tűzoltók a Nyíregyháza külterületén lévő hulladéktelepen. A Katasztrófavédelemhez vasárnap délután érkezett bejelentés a 403-as út melletti tűzről. Akkor még 1000 négyzetméteren, késő délután már 2500 négyzetméteren lángolt a szemét.

„16 járművel több mint 50 tűzoltó dolgozott – és talán dolgozik most is – azért, hogy megfékezzék a lángokat és az izzást. Hatalmas területről van szó, elhúzódó munkálatokról, melyet tegnap még a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított, természetesen a munkálatokat a telephely üzemeltetője is segíti munkagépekkel” – tájékoztatott Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagy.

A tűz keletkezéséről nincsenek pontos információk, a feltételezések szerint öngyulladás történhetett.

„Ebben a nagy melegben ez sajnos jellemző. A nyári időszakban előfordul több településen is” – mondta el Rutkai-Dér Vivien.

A Katasztrófavédelem számára az elsődleges, hogy minél hamarabb eloltsák a nagy kiterjedésű tüzet, de a munkálatok elhúzódók.

„A helyszínen a kezdetektől jelen volt a Katasztrófavédelem mobil labor egysége, méréseket végeztek. Az egészségre káros koncentrációt, anyagot nem mértek” – tette hozzá a tűzoltó főhadnagy.

Az interjú készítésekor a tüzet a nyíregyházi mellett nyírbátori, hajdúnánási, nyíradonyi, debreceni, kisvárdai és mátészalkai hivatásos, valamint az ibrányi önkormányzati tűzoltók is oltják. A lángok egy hulladékcsarnokra, abban szervizszekrényekre is átterjedtek, azt a tüzet rövid időn belül eloltották az egységek.

 

Szerző: Kemecsei Fanni

Kép forrása: https://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/