Íme, a VIDOR Fesztivál színházi programja!
Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója néhány fontos részletbe avatja be olvasóinkat.

Az év legvidámabb hete következik Nyíregyházán augusztus 25. és szeptember 2. között, színházi csemegékkel, koncertekkel

A VIDOR Fesztivál és Nyíregyháza immár több mint két évtizede elválaszthatatlan egymástól. A rajongók egy része nyári programját is úgy szervezi, hogy itthon legyen a fesztivál idején, illetve erre az időszakra tervezi nyíregyházi látogatását.

Augusztus utolsó péntekétől kilenc napon át ismét Nyíregyháza lesz a vidámság és a derű fővárosa: ekkor rendezik meg – immáron 22. alkalommal – a VIDOR Fesztivált, hazánk egyik legrangosabb és leglátogatottabb össz­mű­vészeti eseménysorozatát, mely több mint 100 ezer látogatót vonz évente. Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója néhány fontos részletbe avatja be olvasóinkat.

– A VIDOR versenyprogramját július tizedikén teszitek közzé. Az idén mire számíthatunk?

– Gyakorlatilag változatlan formában és helyszíneken zajlanak majd az események. A színházi versenyprogram még több sztárfellépővel és még több nagy színházzal zajlik majd. Bár nem merem előre kijelenteni, hogy ez lesz minden idők legjobb VIDOR műsora, de szinte biztos, hogy közel áll hozzá.

– Ezúttal is készülhetünk ingyenes Kossuth téri színházi előadásra?

– Igen, augusztus 29-én nagy nevekkel és ismert slágerekkel, egy zenés darabbal várjuk közönségünket.

– Mit vársz az idei VIDOR-tól?

– Ami fontos, hogy támogatóink révén ismét sikerült megteremteni az anyagi fedezetet – köszönet érte. A főtámogató idén is Nyíregyháza város és a Master Good Kft.

Nem változtatunk a fesztivál strukturális felépítésén, amit sok éven át csiszolgattunk. A helyszíneken sem változtattunk: a VIDOR Kertben tavaly volt először bábprogram, jól működött, miként a kisszínpadi koncerteknek is kiváló helyszíne, hiszen a kertben jobban egymásra talál zenekar és közönsége. A VIDOR falunak is jó helye van a Kossuth téren. Ezúttal is helyszín lesz a Rózsakert Szabadtéri Színpad, a Bencs Villa, miként a Szindbád, a Timpex Aréna és mindegyik más játszóhelyünk.

– Mely előadások szerepelnek a versenyprogramban?

– A Nagyszínpadon közismert darabok is láthatók, mint az Oscar a Csiky Gergely Színház és A miniszter félrelép a Miskolci Nemzeti Színház előadásában; A fösvény a címszerepben Mucsi Zoltánnal a Szolnoki Szigligeti Színháztól és a Mezítláb a parkban az Orlai Produkciós Irodától, László Lili és Rohonyi Barnabás főszereplésével. A Karinthy Színház a Nagymestert mutatja be Bodrogi Gyula remeklésével; a Vígszínház Az apa című előadással érkezik Kern Andrással a címszerepben; míg a Játékszín a Teltházzal, amelyben Nagy Sándor 40 szerepben látható.

A Krúdy Kamarában nézhetik meg a Dzson Meklén vagyok (FÉM Arts & Café) előadást,  mások mellett Lengyel Tamással és Kálid Artúrral; valamint Örkény klasszikusát, a Tótékat (Békéscsabai Jókai Színház). A Szarvasnak gyermeke (TÁP Színház); a Shirley Valentine (Centrál Színház) Balsai Mónival a címszerepben; a Loft (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros); a Leenane szépe (Nézőművészeti Kft.) Mucsi Zoltánnal az anya szerepében; a Három magas nő (Art-Színtér) Hegyi Barbarával, Nagy Enikővel és Marjai Virággal, a Jaj, nagyi (Orlai Produkciós Iroda) Molnár Piroska főszereplésével és Bödőcs Tibor Meg sem kínáltak című kocsmaáriája Thuróczy Szabolccsal (6 Szín Társulat) ugyancsak a kamarában kapott helyet.

A Szindbádban tekinthetik meg a nézők a Cserna-Szabó András könyve által ihletett, A pacal ideje című zenés gasztro vígjátékot Ficzere Béla előadásában, ez a Neptun Brigád produkciója.

A Rózsakert Szabadtéri Színpad négy előadással várja a közönséget. A Játékszín Aranylakodalom (a Legénybúcsú 2. része) című vígjátékának két főszereplője Szente Vajk és Nagy Sándor; a Kalamazoot az Orlai Produkciós Iroda vitte színre Hernádi Judittal és Kern Andrással; a Hőstenort a Győri Nemzeti Színház Járai Máté főszereplésével; míg a Hőguta a Veres1 Színház művészeivel, többek között Csonka Andrással és Mihályfi Balázzsal készteti majd nevetésre a nézőket.

A Timpex Arénában pedig a Rómeó és Júlia produkcióval, valamint a Herkules családi előadással várják a Nemzeti Lovas Színház előadásaira az érdeklődőket.

– Nemcsak a színművészek, de a rendezők között is találunk ismert, nagy neveket.

– A teljesség igénye nélkül: Keresztes Tamás, Keszég László, Szabó Máté, Tasnádi Csaba, Valcz Péter és Olt Tamás, valamint Valló Péter neve is szerepel a színlapokon.

– Olvasóinkat bizonyára érdekli, kiket láthatnak-hallhatnak majd a Kossuth téri és a VIDOR kerti színpa­dokon.

– Ez még maradjon titok! De – mint megszokhatták – időben tájékoztatást adunk a fesztivál többi programjáról is, idén augusztus 8-án lesz nyilvános a teljes program. Ami biztos: augusztus 25. és szeptember 2. között a belvárost átjárja a karneváli hangulat, hiszen kilenc napon át színházi előadások, dumaszínház, koncertek, képzőművészeti kiállítások, élő szobrok szórakoztatják a helyieket, az ide érkező vendégeinket, hazai és külföldi sztárfellépőkkel. A Kossuth téri koncertek egyikén nemzetközileg jegyzett sztár lép majd fel, az eddigi legnagyobb!

Biztos vagyok benne, hogy a színes programok széles választéka között minden korosztály megtalálja majd a számára megfelelő szórakozási lehetőséget.

– Az idén mi a jegyértékesítés menete?

– Július 10-étől már nyilvános lesz a színházi versenyprogram, majd 12-én, szerdától a VIP bérleteseket várjuk a Jegyirodában (Nyíregyháza, Színház u. 2.), 13-án, csütörtökön reggel 7 órától a bérletes nézőink vehetik meg a VIDOR színházjegyeiket, 14-én, pénteken pedig bárki számára elérhetőek a belépők reggel 7 órától a Jegyirodában, 14 órától pedig már online is. 

VIDOR programok: vidor.eu.

Szerző: Kováts Dénes