Különleges újszülöttek Nyíregyházán

Grévy-zebra

 

Ismét járt a gólya a Nyíregyházi Állatpark Grévy-zebráinál. Füles az elmúlt egy hónapban kétszer is apa lett, hiszen a vele egy kifutóban élő nőstények két hét különbséggel adtak életet egy-egy kis zebrának. Az Afrika Panorámában először Lucy, a zebralány született meg, majd követte őt féltestvére, egy csődör. A Magyarországon csak itt látható Grévy-zebra csoport így már öt tagot számlál. A Grévy-zebra a legnagyobb termetű zebra faj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. Természetes élőhelyén mindössze 2000 egyed él belőle. A fajt elsősorban élőhelyének szűkülése veszélyezteti. Ma kizárólag Dél-Etiópia és Kenya száraz területein fordulnak elő egyre kisebb számban. A többi zebrától eltérően nem alkotnak állandó csordákat, a különböző nemű egyedek véletlenszerűen verődnek össze.

 

Sárgaszakállas maki

 

A látogatók, ha elég türelmesek és jól figyelnek, észrevehetik a Nyíregyházi Állatpark majomerdejében élő sárgaszakállas makibébit, amely édesanyja hasába kapaszkodik.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, igazi különlegesség, Mayotte, vagy más néven sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban. Az apróság most lesz három hetes, és születése pillanatától kezdve már anyja hasán csimpaszkodik. Az osztályvezető hozzátette, anyatejjel táplálkozik de hamarosan elkezdi a gyümölcsökből és zöldségekből álló takarmányt is fogyasztani. Aki bemegy a Nyíregyházi Állatpark makierdejébe, sétálhat a különleges állatok között, és testközelből csodálhatja meg a Madagaszkár mellett Mayotte-szigetén élő makiféléket.

 

Csak Nyíregyházán

 

Az országban csak Nyíregyházán élő sárgaszakállas maki tenyészcsapat igen eredményes, hiszen minden évben születik valamelyik nősténynek utóda. Így már kilencen laknak társbérletben a hatalmas méretű sarkantyús teknősökkel. A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Eredeti élőhelyükön először szellemnek gondolták őket az európai felfedezők, hiszen a sötétben csak rikító sárga szemüket látták és jellegzetes kiáltásukat hallották. A főemlősök idejük nagy részét a lombok között töltik, de néha a földön keresnek maguknak élelmet. Kínosan ügyelnek a tisztaságra, a felnőttek nem csak kicsinyeik, hanem egymás bundáját is rendszeresen ápolják.

ME.

(Fotó: Kohut Árpád)