Különleges makik az állatparkban

A mayotte-makik kedvenc csemegéjével, a mazsolával csalogatták le a június 20-án indult Zoo-suli első turnusának résztvevői a megújult makierdő lakóit. A gyerekek egy héten át részt vehetnek az Európa-szerte híres állatpark életében. Tanulhatnak a növényekről, érdekességeket tudhatnak meg az állatokról, sőt a lakók ápolásában is segíthetnek. A Tarzan ösvényének makierdeje mellett a gyerekek a majomerdőben is testközelből figyelhették meg a főemlősöket. Ebben a részben a látogatók biztonsága érdekében történt kisebb átalakítás. Egy nagy kört sétálhatnak az érdeklődők úgy, hogy közben felfedezhetnek egy új fajt, a barna bundájú mayotte-makit.

 

Mayotte-makik: Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, eddig a Tarzan-ösvény gyűrűs farkú makijait nézhették meg a látogatók, most pedig egy újabb főemlőssel, a mayotte-makikkal is megismerkedhetnek.

További képekért kattintson a fotóra!

Az osztályvezető hozzátette, ezek igazi különlegességnek számítanak, hiszen Mayotte-szigetéről származó makifajról van szó. Ezek az állatok kicsit bátortalanabbak, ezért a sarkantyús teknősökkel mutatják be őket.

 

Igazi különlegességek a nyárra

 

A Madagaszkár környékéről származó mayotte-makik gyűjtőneve, a „Lemur”, a szellemek szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket, hiszen a lombok sötétjében rikító sárga szemüket látták és kiáltozásukat hallották. A kis makik igazi légtornászok, ügyesen mozognak a fák ágain. Főként gyümölcsökkel táplálkoznak, de ha úgy adódik, leveleket, virágokat és magvakat is fogyasztanak.

Egész Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban látható tenyészcsapat igen eredményes, hiszen a tavaly született kölyökkel együtt már hat példányt nézhetnek meg a látogatók. Az idén 20 éves Nyíregyházi Állatparkban a majomerdőn kívül számos érdekesség vár a felfedezőkre: a tevegelésen, a fóka- és madárbemutatókon kívül szombatonként bábszínház is színesíti a programot.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)