Különdíjas a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Szarka Lajos

Az Év Múzeuma pályázat különdíját nyerte kismúzeumok kategóriában a Kállay Gyűjtemény. Az erkölcsi elismerés a jövőben garancia és jótállás mindenfajta feladatra, és ezzel együtt felelősség is a minősítés, főként, hogy a következő két évben a felújításra váró Jósa András Múzeum helyett is helyt kell álljon a történeti gyűjtemény.

 

2019-ben közel egymilliárd forintos beruházás nyomán épült – pontosabban újult meg – a Kállayak egykori otthona, ahol Kállay Miklós miniszterelnök nevelte gyerekeit. A múlt emlékére jelentkezett jó 30 esztendeje a városban a legidősebb fiú, Kállay Kristóf, akkor már a Szuverén Máltai Lovagrend szentszéki nagykövete, és ajánlotta fel a város közössége számára családja kincseit. Majdnem három évtizeden át a Széchenyi utcán, a Nyírvíz-palota II. emeletén egy polgári lakásban gyűjtötték, ápolták és mutatták be az állandóan gyarapodó kincseket. Lakatos Sarolta történész-muzeológus, a gyűjtemény alapítója rendszerezte a könyveket, rendjeleket, viseletek, tárgyak, fotók és egyéb dokumentumok sokaságát, mely a rokonság jóvoltából érkezett Nyíregyházára.

„Ez egy olyan 29 éves küzdelemnek az eredménye – azt gondolom –, melynél nagyon fontos, hogy még a Nyírvíz-palotában is fenn tudták tartani a Kállay Gyűjteményt, és hogy meg tudták egyáltalán tartani, mert volt róla szó, hogy a gyűjtemény egy részét a Nemzeti Múzeum elviszi. Hogy itt maradt Nyíregyházán, az a hosszú két évtized kicsit perifériára szorította. Kellett ahhoz, hogy díjat kapjon, hogy új helyre költözött, ahol meg tudja mutatni igazi arcát, és azt a kulturális hagyatékot, amit őriz, és ki tudjon az emberek felé úgy nyílni, hogy ide a látogatók szívesen jöjjenek be” – nyilatkozta a díj kapcsán dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A múzeumok társadalmi elismertségéért dolgozó szakmai szervezet, a Pulszky Társaság 1996-tól működteti az Év Múzeuma díj pályázati lehetőségét, melyre jelölni vagy jelentkezni lehet. Így került második körben is, az ország legjobb 7 múzeuma közé a Kállay, Nyíregyháza Kulturális Negyedének impozáns épülete és intézménye.

„Négy fő kritériuma volt ennek a megfelelésnek. Az egyik a műtárgykezelés magas színvonala, a kulturális intézményekkel való kapcsolattartás, a kulturális életben betöltött szerepe, illetve a felszereltsége. Az, hogy mennyire interaktív, mennyire digitális, a kornak megfelelő intézményként működik. Sikerrel abszolválva, ezt a díjat vehettük át” – tájékoztatott Dohanics László, a gyűjtemény vezetője.

Idén már 1850 diák látogatta múzeumpedagógiai foglalkozásokon, mind a várostörténeti, mind a Kállay Gyűjteményben irodalom- vagy történelemórán a múzeumot. Meglepő, hogy iskolai jutalomként is Kállay csoportos belépőt kérnek azok az iskolák, akikkel szoros az intézmény kapcsolata.

„Mi egy csapat vagyunk. A Jósa András Múzeum, a múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény. Napi kapcsolatban vagyunk, ahol tudjuk, segítjük egymást. Most az a szokatlan helyzet jött elő, miután a Jósa András Múzeumból egymillió műtárgyat ki kellett telepíteni azért, hogy egy nagy beruházás kezdődjön el, ezért minden feladat a Kállay Gyűjteményre és a múzeumfalura hárul. Én úgy gondolom, hogy ők nagyon jól ellátják majd ezt a feladatot” – szólt dr. Rémiás Tibor igazgató.

A nagy múzeumok kategóriájában a békéscsabai gyűjtemény a Munkácsy-kiállítás felújításával, digitalizációjával nyerte el az Év Múzeuma címet, a bajai pedig innovatív megoldásai miatt lett díjazott a kismúzeumok között. Versenyeztek a nyíregyháziak a műtárgykezelésben, interaktív lehetőségekben, vagy a múzeumpedagógia területén az említett intézményekkel, de ami ennél is fontosabb, hogy a jövőben tovább kell építeni a kiállítások és pedagógiai, andragógiai foglalkozások módszerét, nem mellesleg a Kállay Gyűjtemény ismertségét, gyarapítani a látogatók körét.

Kapcsolódó galéria

Elismerés a Kállay Háznak