Külföldre utazik? Ezt jó, ha tudja!

Itt a nyár: jönnek a külföldi utazások és a külföldi vásárlások, de nem mindegy, hogy mit és mennyiért veszünk.

– erre figyelmeztet az adóhatóság.

Az unión belül csak bizonyos termékekre vonatkoznak a korlátozások, de más országokban szigorúbb szabályok vannak.

Elektronikai készüléket például csak 100 ezer forintig hozhatunk be, vámmentesen.

Leopold Róbert a Ma reggelben leszögezte:

Az Európai Unió egyik alapelve az áruk szabad mozgása.

Ez azt jelenti, hogy amikor valaki az unió egyik tagállamából a másikba utazik, nem kell vámellenőrzésre számítania, és nincs bejelentési kötelezettsége sem, jövedéki termékeket – cigaretta, alkoholos ital, üzemanyag – azonban csak kereskedelmi mennyiség alatt lehet korlátozás nélkül számítani. Hozzátette, cigaretta esetében például a kereskedelmi mennyiség nyolcszáz szál, azaz négy karton. Amennyiben valaki mégis öt karton cigarettát utaztatna a tagállamok között, külön engedély kell a szállításhoz, hiszen az már a kereskedelmi mennyiség felett van.

Mindenféleképpen célszerű ilyenkor a kereskedelmi mennyiség szabta korláton belül maradni.

– szögezte le.

Ha kisállatot szállítanánk nyaralni, állatútlevélre lesz szükség, amelyet a lakóhely szerint illetékes állatorvos állíthat ki a háziállatnak abban az esetben, ha kedvencünk megkapta a megfelelő oltásokat és chippel is ellátták a könnyebb azonosíthatóság érdekében.

Amennyiben az unión kívüli országból térnénk haza, valamivel bonyolultabb a helyzet. Amennyiben nem jövedéki, vagy bármilyen más olyan terméket hoz haza, amelynek a behozatala korlátozott vagy külön engedélyhez kötött, akkor az utazás formájától függően mindenkit megillet a személyes vámmentes keret. Ez repülővel utazva 430 euró, más járművek esetében ez az összeg csak 300 euró.

A 15 évnél fiatalabbakat pedig mindössze 150 eurós keret illeti meg.

A szóvivő kiemelte:

Értékhatár alatt nincs bejelentési kötelezettség, de a szúrópróbaszerű vagy kockázatelemzés alapján végzett ellenőrzésnél az áru értékét számlával lehet igazolni, érdemes tehát azt a hazaérkezésig megőrizni.

Hangsúlyozta, hogy nyers húskészítmények, tej és tejtermékek behozatala tilos az EU-ba, ezért általában viszonossági alapon a kivitelüket sem engedélyezik az unión kívüli országok.

Nemzetközi egyezmény alapján behozatali tilalom alá esnek egyes növény- és állatfajok, valamint a belőlük készült termékek, más áruk behozatala EU-n kívülről pedig a személyes vámmentes kereten belül engedélyezett.


Forrás: hirado.hu