Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!
Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt!

Ne féljetek! – Krisztus és a húsvét üzenete a mostani nehéz helyzetben is komoly erőt adhat a keresztényeknek. Erről beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi érsek.

„Krisztus győztes a halálon, Krisztus, akiben az emberiség iránt az Istennek a szeretete és az irgalma mutatkozik meg, újra erőt és bátorítást ad nekünk”

– idézte fel a húsvét lényegét Erdő Péter.

Ezek a szavak és gondolatok a mostani nehéz időszakban is reményt adhatnak, ezért a bíboros szerint van okunk arra, hogy optimizmussal nézzünk a jövőbe, az újrakezdés felé.

A koronavírus-járvány miatt sokan vesztették el közeli hozzátartozóikat, ezért a vigasztalásra most különösen nagy szükség lehet. Az egyházi tanítás alapján a Szentlélek bevilágítja az életünket, és olyan vigasztalást nyúlt, ami a földi nehézségeken túl, egy nagyobb távlatból következik. Abban bízik, hogy ez a vigasztalás nem csak az egyénnek, hanem a közösségeknek is megadatik.

Ne féljetek! Szent II. János Pál pápa utolsó üzenete is így hangzott, erre is különösen nagy szükség van ezekben a napokban.

„Nincs okunk arra, hogy féljünk és rettegjünk, mert a minket szerető Isten járja velünk a történelem útját. Szörnyű nehézségek és tragédiák is történtek a családjaink és a népeink életében ebben az időszakban, és mégis azt kell mondanunk, hogy Isten nem hagyott el minket. Egy-egy haláleset sem az utolsó szó az embernek az életében, hanem van tovább.”

– hangsúlyozta Erdő Péter.

A bíboros beszámolt a járvány miatti jelenleg érvényes szabályozásról, és az Eucharisztikus Kongresszus előkészületeiről is. Elmondta, hogy több forgatókönyvet is elkészítettek a szeptemberi eseményekre. Reményeik szerint minden korlátozás nélkül részt lehet majd venni a rendezvényeken, de az sem kizárt, hogy bizonyos korlátozásokat életbe kell majd léptetniük.

Zárásként Erdő Péter kiemelte, hogy tudatosítanunk kell, hogy felelősök vagyunk egymásért, és azt is, hogy milyen sok ember áldozatkész munkáján alapszik az életünk. Ebből a szempontból pedig külön ki kell emelni az egészségügyi dolgozókat, orvosokat, ápolókat, mert minden fáradtságot vállalnak azért, hogy szembe tudjunk nézni a jelenlegi helyzettel.

 

hirado.hu