Közmeghallgatás a kormányhivatalnál

Közmeghallgatást tartott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya a nyíregyházi Déli Ipari Parkban tervezett akkumulátor takaró-tartólemez gyártó létesítmény telepítése, megvalósítása, felhagyása tárgyában indult összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárásban.

Mint közismert, a kormányhivatal öt nappal ezelőtt már kiadott egy közleményt a tárgyban, mely szerint a kérelem alapján a létesítendő üzem profilja kizárólag lemezmegmunkálás, felületkezelés és ezt követően porfestés, valamint PVC bevonatolás, nem pedig a tévesen terjesztett információk szerinti akkumulátorgyártás, ahogy azzal szerkesztőségünk is foglalkozott.

A közleményükben jelezték, a közmeghallgatás – melyet már december közepén meghirdettek – kifejezett célja, hogy a nyíregyházi polgárok első kézből, a beruházó német Boysen Battery Components Hungary Kft. illetékes szakembereitől kapjanak részletes tájékoztatást minden felmerülő kérdésükre, amelyhez a Kormányhivatal biztosítja a megfelelő fórumot, s amelyre a jogszabályi előírások szerint ügyfélnek tekinthető szervezeteket és elsősorban nyíregyházi lakcímmel rendelkező ügyfeleiket várták.

Ennek ellenére a kérdések jelentős része más magyarországi gyárakra, esetekre, illetve az akkumulátor-gyártásra, valamint olyan területekre vonatkozott, melyekre nem volt válaszadási illetékessége a hatóság jelen lévő szakembereinek, valamint a beruházni kívánó cég képviselőinek. Ugyanakkor az is többször elhangzott: megyeszerte mai napig is több, fémmegmunkálással rendelkező cég végzi tevékenységét.

A több mint három órás közmeghallgatás nem volt mentes az indulatos viselkedéstől, többen a helyszín méretét sérelmezték, hiszen néhány tucatnyi érdeklődő nem jutott be a kisebbről eleve nagyobbra cserélt terembe. Mint azt Rozinka Zsolt, a kormányhivatal főosztályvezetője többször hangsúlyozta: 2006 óta tartanak közmeghallgatásokat. Az elmúlt időszak 47 ilyen jellegű eseményén mindösszesen 13-an vettek részt személyesen, s most sem érkezett erre vonatkozó hivatalos, előzetes jelzés, hogy nagyobb létszám várható. A főosztályvezető több ízben kiemelte, a közmeghallgatás időpontjáig egy civil szervezet kérdései érkeztek be hivatalosan a hatósághoz, amire meg is kapják írásban a választ. Ugyanakkor közölte, noha kedden délben lejárt a kérdések beadási határideje, azt január 31. éjfélig meghosszabbították s megtehető az ugyfelszolgalat.zoldhatosag@szabolcs.gov.hu e-mail címen.

A bekiabálásokkal, a hivatalos válaszadók hangjának elnyomásával tarkított közmeghallgatás végén a főosztály munkatársai újból ígéretet tettek arra, hogy az esemény összefoglalójában teret kapnak majd az elhangzott, a tárgyra irányuló kérdések, valamint válaszok, s a hiányosnak vélt témáknak is utánajárnak.