Közlekedésbiztonsági tippek az őszi, téli hónapokra – Fontos a felkészülés!

Az őszi, téli hónapokban a közlekedőknek a látási, láthatósági viszonyok megváltozására is fel kell készülniük. Lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét és saját magát a megváltozott körülményekre, amely más járművezetői magatartást követel meg.


A hajnali és késő délutáni órákban gyalogosan és kerékpárral közlekedőknek a saját testi épségük, biztonságuk érdekében fontos, hogy láthatóak legyenek az utakon. Ezt hivatottak szolgálni a különféle fényvisszaverő eszközök a ruházaton és természetesen a kerékpáron. Ősszel és télen a közúti közlekedési balesetek jellemző okaként fordul elő, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket.

A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó-képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Előfordulhat, hogy jól ismerjük az adott útszakaszt ahol közlekedünk, ezért a megszokott sebességgel haladunk. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy az időjárás megváltozása, így például az évszak sajátosságai a köd, sűrű eső, felfagyások, kései pirkadat és korai szürkület miatt a látótávolság jelentősen csökken, az útburkolat csúszóssá válik.

Az egyetlen megoldás az, hogy járművünk sebességet csökkentjük és amennyiben az szükséges, akár jóval a megengedett legnagyobb sebesség alatt közlekedünk.

A gépjármű világítóberendezéseit egyre gyakrabban kell használni, ezért nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek, és ne legyenek szennyezettek. Az őszi- téli átállás időszakában célszerű lehet egy szakműhelyben elvégeztetni a jármű műszaki átvizsgálását.

 

Szoboszlai Tibor