Közlekedésbiztonság játékosan

Ittas vezetés a bóják között. Persze csak szimulálva egy részeg szemüveg segítségével. Nem könnyű feladat végigmenni a pályán így, szinte lehetetlen küldetés hiba nélkül teljesíteni a távot.

– Nagyon érdekes volt és nehéz. Kifejezetten nehéz, mert nem éreztem a távolságokat, és az irányok is folyton váltakoztak. Hiába éreztem úgy, hogy most egyenesen megyek, a többiek kiáltozásaiból hallottam, hogy éppenséggel egy bóján megyünk át – mesélte „ittas sofőrként” szerzett tapasztalatait Orosz Csaba, a Diósgyőri Gimnázium diákja.

 

Játékos oktatás

 

Jó mókának tűnik, de nem csupán a szórakoztatás a célja a részeg szemüvegnek. A fiatalok figyelmét játékosan hivatott felhívni az alkoholos állapotban történő közlekedés veszélyeire. Ez is a célja a Bicaj-Ricsaj elnevezésű közlekedési csapatversenynek, amelynek döntőjét Nyíregyházán, a Kis Vakond Gyermektáborban rendezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Az ország tíz legjobb csapata méri össze tudását és ügyességét két nap során. A cél, hogy a 13-15 éves korosztály játékos formában javítsa közlekedésbiztonsági tudását. Ez kiváltképp fontos most, a szünidő kezdete előtt.

Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára elmondta, nagyon fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek azokkal a szabályokkal, amelyek rájuk vonatkoznak, tisztában legyenek azzal, hogy mikor van elsőbbségük, mikor kell elsőbbséget adniuk, hogyan érhetnek haza biztonságban, hiszen minden szülő egyik legfontosabb gondolata az, hogy a gyereke épségben hazaérjen. Hozzátette, ehhez próbálnak segítséget adni ezzel a versennyel is, mert a szünidő közeledtével – ami egy veszélyesebb üzem – szabadabban fognak a gyerekek közlekedni, így árt felfrissíteni a tudásukat, nem árt gondolni arra, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk.

 

Közösségformálás is

 

A diákoknak a döntőben a részeg szemüveg és a kerékpáros ügyességi verseny mellett olyan próbákon kell bizonyítaniuk tudásukat és jártasságukat, mint elsősegélynyújtás, bicikliszerelés, drogtotó vagy KRESZ-teszt. A szervezők célja az is, hogy ezeken a csapatfeladatokon keresztül a fiatalok egy társas élményt is megtapasztaljanak, valóban egy közösséggé kovácsolódjanak.

A versenyről senki nem távozik üres kézzel, mindenki értékes ajándékokkal lesz gazdagabb, az első helyezett csapat pedig a verseny vándorserlegét is elnyeri.

Zadubenszki Norbert