Közgyűlés – Nyíregyháza a második a megyei jogú városok nyomozás eredményességi listáján

A napirendi pontok tárgyalása előtt a közgyűlés köszöntötte a Magyar Kupa győztes Fatum-Nyíregyháza női röplabdacsapatot. A két közgyűlés közötti időszakban történt eseményekről szóló beszámolót a Dr. Kovács Ferenc polgármester fontos információkkal egészítette ki. Az elmúlt hetekben 13 projekt indítására vonatkozó kivitelezési szerződést írtak alá. Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése elnevezésű pályázattal hét intézmény újulhat meg. Ezek a Mustárház, a Vasvári Gimnázium, a Sipkay Szakiskola, a Zrinyi Gimnázium, a Kazinczy Iskola, a Vécsey utcai Idősek Klubja, és a Polgármesteri Hivatal „B” épülete.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Egy másik program keretében pedig újabb hat óvoda felújítása kezdődhet majd meg. Folyamatosan készítik elő a közbeszerzéseket, hogy nyár előtt elkezdődhessenek a munkák és még idén elkészüljenek a beruházások.

Közbiztonság

A képviselők beszámolót hallgattak meg Nyíregyháza közbiztonságának helyzetéről, és a közbiztonság érdekében az elmúlt évben tett intézkedésekről. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság jelentése szerint a regisztrált bűncselekmények száma 2017-ben a megyeszékhelyen 13,3 százalékkal, 3045-re emelkedett a korábbi évhez képest. Megállapítható ugyanakkor, hogy az elmúlt három évben a fertőzöttségi számunk már tartósan alacsonyabb, mint a megyei átlag. Továbbra is jól látható, hogy a bűnözés a nagyvárosra koncentrálódik. A bűncselekményszám változása mellett pozitív körülmény, hogy a nyomozás eredményessége 56,9 százalékról 62,8-re javult, ismét sikerült meghaladni az országos átlagot. Tágabb kitekintésben a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a megyei jogú városok nyomozás eredményességi listáján a 2. helyet foglalja el. A rendőrök az önkormányzatokkal, vallási és oktatási intézményekkel, a civil szférával, a lakossággal folytatott következetes párbeszéd hatására jelentős előrelépéseket értek el az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét befolyásoló bűncselekmények felderítése terén. A Megyei Jogú Város Önkormányzatának anyagi támogatásával, a közterület-felügyelettel, valamint a társhatóságokkal együttműködve olyan területeken is hatékonyan tudtak fellépni, mint a fiatalok által hétvégén látogatott szórakozóhelyek környékének ellenőrzése, a közterületi italfogyasztás, vagy a játszóterek, parkok kihelyezett tárgyainak állagmegóvása.
Halkóné Dr. Rudolf Éva a Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese rámutatott, a rendőrség személyi állomány bővült és javult, valamint a technikai felszereltség is megfelel a mai kornak. Ezzel párhuzamosan a közbiztonság megteremtésére fordított idő is nőtt, ami meg is látszik az adatokon. Persze még vannak területek, ahol még van mit javítani a statisztikán.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője azt mondta, Nyíregyházán is vannak olyan szabálysértési és bűncselekmény típusok, amelyeknél lényeges javulás tapasztalható. Emellett vesszőparipája a közlekedésbiztonság javítása, legyen szó gyalogosokról, biciklisekről, autósokról vagy motorosokról. Úgy látja, ezen a területen a rendőrség munkájának lényegesen javulni kellene.

Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője szerint összességében egy stagnáló bűncselekmény-tendenciát mutat a beszámoló. Sajnálja, hogy a közúti balesetek száma emelkedett, a lopások esetében sincs nagy javulás, és a beszámoló röviden tárgyalja a külterületeken élők közbiztonságát javító intézkedésekre.

Biztonság

Hasonlóképpen tájékoztató hangzott el a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elmúlt évi tevékenységéről. A katasztrófavédelmi kirendeltség sikeresen teljesítette a rendeltetéséből adódó feladatait. A katasztrófavédelem komplex rendszerének célkitűzése az emberi élet - és anyagi javak védelme, a katasztrófák megelőzése, gyors és professzionális kezelése, valamint a helyreállítási munkálatok mielőbbi, szakszerű elvégzése. A tűzoltóknál Nyíregyháza területén a műveletirányításra érkezett 740 jelzésből 383 műszaki mentés és 126 tűzeset, valamint 156 téves jelzés, 60 kiérkezés előtt felszámolt esemény, 2 szándékosan megtévesztő jelzés és 13 utólagos esemény történt.

Újabb sportparkok

A közgyűlés megtárgyalta a Nemzeti Szabadidős- Egészség Sportpark Program keretében megvalósítani kívánt 9 darab sportparkról és 2 darab futókörről szóló előterjesztést. A korábbi pályázat alapján a minisztérium március elején tájékoztatta az önkormányzatot a pozitív elbírálásról. A sportparkokat a város különböző pontjain építik meg, a futókörök a Malomkertben és a Continental Arénánál lesznek. Döntés született arról is hogy a város az előző évhez hasonlóan 25 és fél millió forinttal támogatja a Bozsik József labdarúgó Akadémiát működtető Spartacus 1928 Utánpótlásképző- Központ Nonprofit Kft.-t.

Módosuló rendeletek

Az önkormányzat módosította a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi, védőnői körzeteiről és háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásáról szóló korábbi rendeletét. Erre azért volt szükség, mert a Közgyűlés új közterületek elnevezését hagyta jóvá, utcákat nevezett át, több körzetet ellátó orvos személyében változás következett be, az ügyeleti ellátás ellátási területe módosult, a fogorvosi körzetben székhelyváltozás történt.

Napirendre került a nem önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásban lakók lakbértámogatásáról szóló rendelet módosítása is. Ezt az év elején életbe lépett új közigazgatási törvény tette szükségessé. A határozott idejű bérleti szerződés során alkalmazandó eljárást, valamint a visszafizetés elrendelése során alkalmazandó méltányosságról való rendelkezést kellett a törvényhez igazítani.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Trifonov Éva

Módosult az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló rendelete is. A törvényhez igazodva meghatározták, hogy az éves kulturális feladatokra szánt keretből a város a tartósan magas színvonalon működő öt művészeti együttes, a Nyírség, a Szabolcs és az Igrice Táncegyüttes, a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, valamint a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport működési költségeihez 15 millió forintos támogatást nyújt.
Döntés született arról is, hogy augusztus végéig térítésmentesen kerül az önkormányzat tulajdonába a márciusban megépült Nyíregyházi Jégpálya. A város sportéletének jövőjét biztosítja, hogy a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződést 2023. március 31-ig hosszabbították meg.

 

Szoboszlai Tibor