Közgyűlés – Közel 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők

Közel 30 napirendi pontról döntöttek a képviselők Nyíregyháza MJV közgyűlésén. Elfogadták a város környezetgazdálkodási tervének tavalyi beszámolóját és az idei éves terveit, döntöttek 32 darab térfigyelő kamera elhelyezéséről, az Olimpiai és Paralimpiai sportolók és edzők jutalmazásáról, valamint a Városi Fogyatékosügyi Tanács létrehozásáról is. Zárt ülésen pedig többek között a Móricz Zsigmond Színház vezetői munkakörének betöltésére benyújtott pályázatáról is. 

Két közgyűlés között történt

A két közgyűlés között történtek összefoglalójával kezdte meg a munkát Nyíregyháza MJV közgyűlése csütörtökön, melyről átfogó anyagot készített a Nyíregyházi televízió. Majd a kisfilmet a vetítést követően a polgármester szóban is kiegészítette, és kérdések is érkeztek a látottakkal kapcsolatban. Dr. Kovács Ferenc többek között ismertette az Indiai nagymacska kifutó építésének 104 millió forintos, 100%-os vissza nem térítendő támogatásáról szóló szerződés megkötését, a mandabokori művelődési ház 35,5 millió forintos energetikai felújítását, valamint egy kiemelkedően fontos kormánydöntésről is beszámolt: Ennek értelmében egy 50 milliárd forintos forráskeretet kapott Nyíregyháza, tekintettel arra, hogy a megye és a megyeszékhely is jól teljesített a TOP-os források felhasználásában, Nyíregyháza ráadásul az egy lakosra eső legtöbb forrást kapta az Európai Uniótól az elmúlt időszakban.

Elismerte a kormány azt a munkát amelyet az elmúlt évben végeztünk, mindegyik pályázatot megvalósítottuk, nem adtunk vissza pályázatokat, vállalva azt a kockázatot is, hogy az építőipar áremelkedései miatt plusz forrásra szorulunk, viszont azt is megkaptuk a kormánytól, az átmeneti időszakot pedig tudtuk finanszírozni. Ezt meg tudtuk tenni, hiszen 8 éve nincs hiány a költségvetésünkben.”

A pályázati kiírások novembertől jelennek majd meg, így az év végére számos pályázatot fog majd benyújtani a város, természetesen a közgyűlés jóváhagyásával – tette hozzá a polgármester. Az idei nyár rendezvényekkel kapcsolatos városi tapasztalatokól szóló kérdésre Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta, az emberek a zárt terekkel kapcsolatban óvatosabbak lettek, azonban a nyílt tereken ez nem volt érezhető.

Ha valaki járt Sóstón a nyáron, vagy most bármelyik rendezvényen, az láthatta, hogy nagy tömegek látogatják. Ehhez járul az is hozzá, hogy a Múzeumfalu közel van ahhoz a csúcshoz látogatószám alapján, amelyet a pandémia előtt elért, majdnem 70 ezer ember ment be a múzeumba május 14-től kezdve.

A Tirpák Fesztivál keretében sor került a Testvér-, és Partnervárosi Polgármesteri Találkozóra, melyen 10 külföldi város delegációját is vendégül látták, valamint az együttműködési megállapodások megerősítésére is sor került a jubiláló városokkal. Ezzel egy időben egy sikeres projekt keretében megvalósuló Nemzetközi Ifjúsági Találkozónak is otthont adott Nyíregyháza, melyre több országból, mintegy 180 fiatal érkezett városunkba. Dr. Ulrich Attila hozzátette, a tervek szerint lesz adventi vásár idén, és elhangzott az is, hogy az önkormányzat karácsonyi ajándékcsomagot is készít az idősek számára.

Nagyon nehezen indult ez az esztendő, de Nyíregyháza gazdasági állapota, pénzügyi helyzete lehetővé teszi azt, hogy ismét legyen karácsonyi csomag az idősek számára. A csomag beszerzése már elindult, és a korábbi jól megszokott rendet nem szeretnénk felborítani, november 18-a és december 17-e között fogja kézbesíteni a szolgáltató, aki házhoz viszi a csomagokat.” - mondta el Jászai Menyhért, alpolgármester.

A válaszok között elhangzott az is, hogy a pandémiás szabályokat figyelembe véve a tervek szerint tartanak majd közgyűlést az év hátralévő részében.

Környezetvédelem

A válaszokat követően a napirendi pontok között a képviselő-testület megszavazta az előterjesztést Nyíregyháza MJV 2020. évi környezetvédelmi -környezetgazdálkodási tervében szereplő feladatok teljesítéséről és a 2021. évre vonatkozó terv jóváhagyásáról. A napirendi pontról Jeszenkszki András a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője elmondta, az ellenzéki frakció tagjaiként is nagyon fontosnak tartják Nyíregyházán a környezetvédelmet, azonban sok dologgal nem elégedettek.

Ilyen például a fásítások programja, úgy tűnik, mintha bizonyos részek prioritást élveznének, míg bizonyos részek pedig kimaradnának a fásítási programból. Nagyon fontosnak tartanánk, hogy ez egységesen történjen a város területén, hiszen a klímaváltozás miatt elengedhetetlen, hogy minél több fát ültessünk.”

Halkóné dr. Rudolf Éva a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a napirendi pont kapcsán elmondta, széles kört felölelő anyag a környezetvédelem és környezetgazdálkodás, mely a város tevékenységi köréből sok területet érint.

A környezetvédelem -környezetgazdálkodásba az ebnyilvántartástól a csapadékelvezetésig, a fásításig, a zöldfelületek rendben tartásáig nagyon sok terület van érintve, éppen ebből adódóan biztos vannak benne olyan pontok, amelyek még igényelnek további fejlesztést, de megállapíthatom, hogy mind a cselekvési terv, mind annak a végrehajtása megfelelt a közérdeknek és annak az elvárásnak, ami írásban is lefektetésre került.”

Ezt követően a közgyűlés elfogadott számos szerződést és szerződésmódosítást, többek között a Városi Uszoda társüzemeltetésbe adásának utólagos jóváhagyását, valamint az Északi Agrárszakképzési Centrum bérleti szerződésének 3-ról 10 évre való hosszabbítását.

Közbiztonság növelése

A képviselők ezeket követően szavazhattak a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésére kijelölt helyszínek jóváhagyásáról, melynek kapcsán az ellenzéki frakció vezetője elmondta, minden olyan beruházást támogatnak, amely a közrendet és a közbiztonságot segíti elő, azonban még mindig vannak olyan területek, amelyeket fertőzöttnek tartanak ebből a szempontból.

Csak egy példát mondanék, a Rákóczi utcai tömbbelsőben a környező szórakozóhelyek miatt nagyon jelentős ezen a területen a megjelenő fiatalok aránya, ahol azért sokszor rongálások is történnek, de ugyan ilyen példaként említhetem a Dohány utcai tömbbelsőt, ahol az elmúlt másfél évben jelent meg ez a probléma, fontos, hogy az ilyen típusú kamerakihelyezések folytatódjanak a városban.”

A közgyűlésen elhangzott: 32 darab új térfigyelő kamerát helyeznek el a megyeszékhely közterületein, így a városszerte üzembe helyezett eszközök száma már meghaladja a 250-et. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, nagyobb projektek, értékes beruházások védelmére, de akár családi házas övezetek közbiztonságának növelésére is használják már ezeket az eszközöket.

Ez az a pont amely folyamatos igényeket gerjeszt. A városlakókban felmerül, hogy igen, az én városrészemben, az én utcámban is szeretnék térfigyelő kamerát. Szépen fokozatosan ezeket az igényeket, amint a város teljesítőképessége lehetővé teszi, ki fogjuk elégíteni.”

A képviselő-testület elfogadott számos további napirendi pontot, jóvá hagyta a Vasvári Pál Gimnázium udvarán készülő műfüves focipálya pályázatát, megszavazták a Tokio 2020 Olimpiai és Paralimpiai Játékokon részt vett nyíregyházi sportolók és edzőik jutalmazását, elfogadták a Tündérkert Keleti Óvoda intézményvezetői kinevezését, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat folytatását, majd a testület döntése alapján megalakult a Város Fogyatékosságügyi Tanácsa, melynek feladata, hogy egy csatornába terelje a véleményeket és a javaslatokat, amelyek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban megfogalmazódnak.

Interpellációk

A nyílt ülésszak végén két képviselő interpellációját hallgathatta meg a testület. Elsőként Dr. Újhelyi János képviselő szólt, aki egy olyan csoport felállítását indítványozta, amely az egészségügyi alapellátásban résztvevők koordinálását végezné. Dr. Kovács Ferenc válaszában elmondta, Nyíregyházán jól működik az egészségügyi alapellátás irányítása, és a szektorban dolgozók egybehangzó véleménye szerint, így indokolatlan egy ilyen csoport létrehozása. A polgármester válaszát a képviselő nem, azonban a képviselő-testület elfogadta.

A második interpellációt Póka Imre képviselő nyújtotta be, melynek tárgya a Kertvárosban kijelölt munkásszálló építésének helyszíne, illetve annak megváltoztatása volt. Dr. Kovács Ferenc polgármester válaszában politikai hangulatkeltésnek és rémhírkeltésnek nevezte a képviselő felszólalását, utalva az abban elhangzó külföldi vendégmunkások jelenlétére, valamint a közbiztonság feltételezett romlására. Hozzátette, nem önkormányzati hatáskör a munkásszálló megépítésének terve, Magyarország Kormánya nyújt forrást a beruházáshoz, melynek eredményeként a helyi nagyfoglalkoztatóknál dolgozó munkavállalók bejárását, illetve elhelyezését könnyítik meg. Ez pedig csökkenti az utak terheltségét, és ide vonzza a fiatalokat is, akik majd itt telepedhetnek le, és itt alapíthatnak családot.

Móricz Zsigmond Színház

A közgyűlés ezt követően zárt üléssel folytatódott melyben többek között a Móricz Zsigmond Színház vezetői munkakörének betöltésére benyújtott pályázatáról is döntöttek. Ennek értelmében ismét Kirják Róbertet választották meg ügyvezető igazgatónak