Középpontban az egészség – Ingyenes vizsgálatokra várták a lakosságot kedden
Fotó: Szarka Lajos

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok, táplálkozási tanácsadás és közös torna várta kedden a Continental Arénába érkezőket. Az egészség világnapja alkalmából a Nyírségi Hospice Alapítvány szervezte a rendezvényt, melynek megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte, fontosak azok a programok, melyek a prevenciót és az egészségmegőrzést helyezik a középpontba.

A vérnyomását is megmérték többek között a Continental Arénába érkezőknek az egészségnapi rendezvényen. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet 1948. április 7-én alakult meg, így azt a napot nevezték ki hivatalosan is az egészség világnapjának. Ezzel egyrészt a szervezetet is ünneplik, de leginkább az egészség fontosságára próbálják felhívni a figyelmet széles körben a különböző programok segítségével.

Az egészség komplexitása

Ez volt a cél Nyíregyházán is, ahol a Nyírségi Hospice Alapítvány szervezett ingyenes szűrővizsgálatokat és egyéb, az egészséges életmódhoz, illetve az egészség megőrzéséhez kapcsolódó programokat. A rendezvényen a Jósa András Oktatókórház is részt vett.

Úgy lehet megfogalmazni az egészséget, az egészség állapotát, hogy a teljes testi, mentális és szociális jólét állapota. Ha ezt így végiggondoljuk, akkor tudjuk, hogy ez egy rendkívül komplex dolog. Ennek csak egy része az egészségügy maga. A kórházunk természetesen képviseli magát egy ilyen rendezvényen, de magának a kórháznak és az egészségügyi ellátásnak is nagyon szerteágazó. Kezdődik az egészségügyi szűrésektől, amikor a magukat még egészségesnek gondoló emberek mennek el és végeztetnek el olyan vizsgálatokat, amelyek alkalmasak arra, hogy egy betegséget korai stádiumban fedezzenek fel. Még ettől is előrébb mehetünk, egy betegség kialakulásának megelőzéséhez az elsődleges prevenció az oltásnál kezdődik” – mondta dr. Francz Monika, a Jósa András Oktatókórház telephelyi orvosigazgató-helyettese.

A rendezvény nemcsak az egészség komplexitására és fontosságára hívta fel a figyelmet, hanem egy toborzóhely is volt, miután bemutatták az ágazat mindazon területeit, ahol el lehet helyezkedni – tette hozzá dr. Francz Monika. Hiszen a megfelelő humán erőforrás elengedhetetlen, ha az egészségügyről van szó.

Pályaorientáció az egészségnapon

A nyíregyházi programok középpontjában a prevenció állt, így többek között volt csontsűrűségmérés, szemészeti szűrés, vércukormérés, vérnyomásmérés, véroxigénszint-ellenőrzés, de táplálkozási tanácsadás és közös tornázás is. A szervező a Nyírségi Hospice Alapítvány volt, akik szintén fontosnak tartották a munkalehetőségekre is felhívni a figyelmet.

Pályaorientációs rendezvényünk is van, amelyet a megyei egészségügyi szakdolgozói kamara nyíregyházi területi szervezetének segítségével hoztuk létre. Több szakképző iskola is jelen van, valamint az Országos Mentőszolgálat és a Jósa András Oktatókórház. A Zay Anna szakközépiskola diákjaival próbáljuk motiválni az általános iskolásokat, hogy az egészségügyet próbálják választani, az arénában pedig ingyenes tornát szerveztünk a középiskolásoknak, az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki részt szeretne venni ezen” – mondta Bákányné Mikó Zita, a Nyírségi Hospice Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Nyíregyháza, a sportos város

Egyre inkább egy sportos városként él a köztudatban Nyíregyháza, ami kéz a kézben jár az egészséggel. Ehhez viszont szükség volt az elmúlt évek beruházásaira, hogy tudjanak hol mozogni a nyíregyháziak.

Kerékpárutak, szabadtéri kondiparkok, ez az aréna megújult, az uszoda elkészült, a jégpálya és az Atlétikai Centrum is. Ezek lehetőségek, a lényeg, hogy használják is ezeket a nyíregyháziak és úgy tűnik, hogy igénybe is veszik ezeket. Itt az ideje, hogy szintet lépjünk és ne csak sportosak, hanem egészségesek is legyünk. Erről szól ez az egészség program, amit a Nyírségi Hospice Alapítvány, de nagyon sok rendezvény lesz ebben az évben, összesen 22. Nagyon jó látni, hogy minden korosztály és egyre többen részt vesznek ezen” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az ingyenes szűrővizsgálatokra rengetegen érkeztek a Continental Arénába, a vendégeket kora délutánig várták a szervezők.

Kapcsolódó galéria

Ingyenes szűrések az Arénában 20230404