Kötet jelent meg a megye népművészetéről

Lófej formájú húsbárd, kovácsoltvas kígyóval díszített szekér. Különleges tárgyak, amelyek egykor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élet mindennapos kellékei voltak, ma viszont igazi ritkaságnak számítanak. Most ezek a tárgyak is megcsodálhatók a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészetét bemutató kötetben.
A könyv sajtóbemutatóját a Jósa András Múzeumban tartották. A kötetbemutatón dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta: a gazdagon illusztrált könyv a megye népművészetének minden eddiginél teljesebb összefoglalója. Olyan képanyagot tartalmaz, amely láttán az olvasók és kutatók képet kapnak a megye néprajzáról.
 

Kattintson!

Mintegy 30 éves kutatómunka eredménye a tudományos alapokon nyugvó, ismeretterjesztő kiadvány, amely a Népművészeti Örökségünk sorozat 10. kötete. A dr. Ratkó Lujza által szerkesztett kötetben 12 szerző 19 tanulmánya kapott helyet, amelyhez egy teljes körű megyei népművészeti felmérést végeztek. A kutatás során 207 települést jártak végig, lefotózták a templomokat, temetőket, az intézményekben, múzeumokban és magányűjteményekben fellelhető tárgyakat, de készítettek képeket a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszéke, a Déri Múzeum és a Szentendrei Múzeum anyagáról is. Egy 42 ezer tételből álló archívum alakult így ki, amely a kutatók rendelkezésére áll. Tíz év kutatómunkája és az ez alapján összeállított kötet 13 millió forintból valósult meg, ehhez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat mellett az Országos Tudományos Kutatási Alap és a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott támogatást.

ANGOL NYELVŰ ÖSSZEFOGLALÓT IS TARTALMAZ

Dr. Ratkó Lujza elmondta: a 784 oldalas, 900 fotóval illusztrált kötet tematikus egységbe rendezi a kutatás során fellelt tárgyi dokumentumokat, így kiderül, hogy egykor milyen szerepet töltöttek be a paraszti kultúrában. A könyvből megismerhető a táj, a falu, a porták, a lakóházak, és a gazdálkodás, a hétköznapok és az ünnepek népművészete.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészetét bemutató kötet érdekessége az is, hogy a melléklet tartalmaz egy 1400 tételes tájszó és szakszó jegyzéket, és a külföldiek számára egy angol nyelvű összefoglalót is. A könyv a Jósa András Múzeumban vásárolható meg, ahol a tervek szerint a kötet tárgyi anyagából kiállítást is rendeznek.