Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak szerdán a Kállay-házban
Fotó: Illusztráció

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak szerdán a Kállay-házban. A gyűjtemény alapítójára és kezelőire emlékeztek, akik munkája révén összeállhatott ez az országosan is egyedülálló tárlat. A Kállay Gyűjtemény sikeres évet zárt, idén családbarát múzeum lett, valamint bekerültek a városi és a megyei értéktárba is.

Két éve megújult és modern körülmények között várja a látogatókat a Kállay Gyűjtemény Nyíregyházán. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez és a megyeszékhelyhez is ezer szállal kötődő Kállay család emlékeit több évtizede őrzik a falak között, a gyűjtemény pedig folyamatosan bővül. A Kállay-házban az állandó kiállítások között kapott helyet Nyíregyháza várostörténeti tárlata is, amely interaktív módon mutatja be a város fejlődését a kezdetektől egészen a rendszerváltásig. Szerdán az alapítóra és a kezdeti munkákban részt vevő kollégákra emlékeztek, a ház falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával.

Ezen az emléktáblán három ember neve szerepel, akik már nincsenek az élők sorában. Dr. Kállay Kristófé, a múzeum alapítójáé, aki ebben a házban született, dr. Lakatos Saroltáé, aki a gyűjtemény első igazgatója volt, és Magyar Ildikó közel 20 évet dolgozott a gyűjteményben, akik ezeket a történeteket ismerték. Az ő nagy érdemük, hogy ez a gyűjtemény megmaradhatott”mondta el dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A kezdetekben a gyűjtemény a Széchenyi utcán, még nem múzeumi keretek között volt fellelhető, amelyet később a Kállay-házba költöztettek. Az egyedülálló gyűjtemény egy része a város tulajdonába is került, és jelen körülmények között mindenki számára elérhető.

Sikeres év

A Kállay Gyűjtemény nagyon sikeres évet zárt, programokban és bevételben egyaránt. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyien ellátogattak hozzánk, múzeumpedagógiai foglalkozást is kérve. Idén családbarát múzeum lettünk, valamint bekerültünk a városi és a megyei értéktárba.”

A legnagyobb elismerés, hogy különdíjazott lett a Kállay-ház az év múzeuma versenyen, amelynek köszönhetően most az ország két kis múzeuma között is szerepelhet a Kállay-ház – tette hozzá Dohanics László gyűjteményvezető.