Kerékpárral tilos behajtani a Kossuth térre – Ideiglenes forgalmirend-változás a belvárosban

Az adventi forgatag idején tilos kerékpárral behajtani a Kossuth térre. Az ideiglenes változást minden irányból KRESZ-táblák jelzik. A közterület-felügyelet munkatársai nap mint nap ellenőrzik a szabályok betartását.

Sokan csak felszólításra szállnak le a bicikliről a Kossuth téren, pedig napok óta több tábla is felhívja a kerékpárosok figyelmét, hogy tilos a behajtás. A közterület-felügyelet munkatársai nap mint nap ellenőrzik a belvárost és megkérik a kerékpárosokat, hogy ezen a szakaszon a következő hetekben tolják át a bicikliket.

Felhívják a figyelmet

Nem büntetnek, nincsenek rögtön szankciók, a gyalogosok és biciklisek biztonsága érdekében kérnek mindenkit, hogy tartsák be az ideiglenes szabályokat.

A város nagyrendezvényein, elsősorban a VIDOR és a Tirpák Fesztiválon és most ugye a karácsonyi forgatag idején a közút kezelője kiteszi a kerékpárral behajtani tilos táblákat. Ennek az a célja, hogy a rendezvények idején a kerékpárosok ne zavarják a gyalogosakat a Kossuth téren. Ez mindig szül valamilyen konfliktust, hiszen valaki mindig úgy érzi, hogy neki igaza van, akár a gyalogos, akár a kerékpáros. Ilyenkor viszonylag nagy tömeg van a belvárosban és ismerve a kerékpárosokat, bár nem megbántva őket, sok esetben úgy mennek keresztül – még ha be is szabad menni, – hogy nem tartják be a megfelelő sebességet, mennek, ahogy éppen a lábuk bírja” – nyilatkozta Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezetője.

A Kossuth teret több irányból is meg lehet közelíteni a gyalogosoknak és a kerékpározóknak egyaránt, éppen ezért mindenhova kirakták a KRESZ-táblákat.

Nem sétálóutca

Bodrogi László egy másik fontos tényezőre is felhívja a figyelmet, amit sokan talán rosszul tudtak eddig a belvárossal kapcsolatban.

Mindenki azt gondolja, hogy a bevásárlóközponttal szemben ez egy sétálóutca, pedig a jelenlegi szabályok szerint nem sétálóutcának minősül. Kerékpárral úttesten kell közlekedni, ki van rakva, hogy 20 km/h-s sebességgel lehet haladni, viszont nekünk nincs olyan eszközünk, amivel ezt mérni tudjuk, sokan nagy sebességgel hajtanak át a belvároson. Igyekszünk mindenhol ott lenni, de sajnos nekünk is vannak korlátaink” – tette hozzá Bodrogi László.

Ez azt is jelenti egyébként, hogy a gyalogosoknak az út két szélén kellene sétálniuk, középen pedig az autók haladhatnak, de kizárólag azok a járművek, amelyek behajtási engedéllyel rendelkeznek. A kerékpárosokat érintő ideiglenes forgalmirend-változás egészen a forgatag végéig tart, tehát december 31-ig nem lehet keresztül biciklizni a Kossuth téren, csak a kerékpárokat tolva szabad áthaladni a belvároson.

Kapcsolódó galéria

Ideiglenes forgalmi rend változás Nyíregyháza belvárosában