Kósa Ferenc emléke előtt tiszteleg szombaton a Nyíregyházi Televízió

Kósa Ferenc 1937. november 21-én született Nyíregyházán, és szintén a szabolcsi megyeszékhelyen érettségizett 1956-ban, a Széchenyi István Közgazdasági Technikum diákjaként.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező munkássága a Nyíregyházi Települési Értéktárba is felvételre került, előtte tiszteleg a Nyíregyházi Televízió december 15-én, szombaton 15 óra 30 perctől.

Kéry Péter filmrendező fogta össze a Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész munkásságát, melyet szombaton megtekinthetnek a Nyíregyházi Televízió nézői.

A felvételen Dr. Jánosi Zoltán, az egykori Nyíregyházi Főiskola volt rektora, jó ismerőse, barátja beszélget a rendezővel. Színművészek előadásában elhangzik néhány olyan gondolat, mely Kósa Ferenc hitvallását képezte. De látható néhány filmrészlet is a rendező alkotásaiból, és mesél nyíregyházi élményeiről is, gyermekkorára visszaemlékezve.

– árulta el az emléket állító filmről Kéry Péter.

Így fogalmaz a Nyíregyházi Települési Értéktár Kósa Ferenc munkásságáról:

Kósa Ferenc nyíregyházi születésű és ide erőteljesen mind a mai napig kötődő Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, 1989-től érdemes művész. 1997-ben Magyar Örökség díjjal jutalmazták valamint japán császári kitüntetést kapott. 8 nagyjáték filmje és néhány dokumentum és rövid filmje mind az emberi helytállásról az igazság kereséséről szólnak. 1956-ban érettségizett a Széchenyi István Közgazdasági Technikumban, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult. 1963-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat rendezője, az Objektív Stúdió egyik alapítója. Első filmje cannesi rendezői nagydíjas, ezzel az ország és Nyíregyháza hírneve a világban értékké vált. Filmjei számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek, alkotásait több mint ötven országban vetítették. 2017. január 22-én Kósa Ferenc vehette át a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napján tartott ünnepségen, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

 

Fotó: nyiregyhaza.hu / archív