Kortárs válogatás és kamarakiállítás Gyulai Líviusz emlékére a Városi Galériában

Városi Képtár helyett alkalmi kiállításon ismerhetik meg a Városi Galéria kortárs gyűjteményének válogatását, illetve egy kamarakiállításon emlékeznek a közelmúltban elhunyt Gyulai Líviusz grafikusművészre, aki több alkalommal vett részt a Nyíregyházi Fametsző Alkotótelep munkájában.

Napirenden van a nyitás ügye a kulturális intézményekben. A Váci Mihály Kulturális Központ a Galériát nyitotta ki első alkalommal, és kérte fel a grafikusművészt, válogasson a raktárban található kincsekből, mely az évtizedek alatt vásárlások vagy ajándékozás során került a Városi Galéria raktárába. Meglepően gazdag a gyűjtemény, amire persze számítani lehetett, hiszen a város képzőművészeti ösztöndíjasai az évek alatt jócskán adományoztak a művészetbarátok örömére.

„Kicsi időutazásban is benne vagyunk, hiszen oly régi és kiváló, kedves ismerősök bukkannak fel a falakon, mint Huszár István, vagy Buhály Józsi,  Petkes Józsefről nem is beszélve, aki kiváló akvarellistánk volt, de a fiatalabb generációnak is ugyanúgy megtalálhatóak a munkái, mint Havasi Dórinak, Zsadányi Zsoltnak, de itt van Kerekes Elek barátunknak is a munkája, vagy a mesterünké, Horváth Jánosé. Tehát nagyon jó válogatást sikerült itt összerakni, ami azért felvillantja azt is, hogy milyen jó lenne, ha Nyíregyházának lenne egy képtára.” – nyilatkozta Dr. habil Szepessy Béla grafikusművész.

A közelmúltban elhunyt Gyulai Líviusz, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas grafikus több szállal kötődik városunkhoz. Számos alkalommal vett részt a Nyíregyházi Fametsző Alkotótelepen, és itt ismerte meg feleségét, Vennes Emmyt, aki a Móricz Zsigmond Színház alapító tagja volt. Gyulai Líviusz emléke előtt kamarakiállítással tisztelegnek a Galériában.

„Annak a generációnak volt talán utolsó tagja, utolsó mohikánja, amely nagyjából az '50-es évektől bontakozott ki a magyar művészeti életben, és itt olyan nagyságokról kell beszélni, mint Kondor Béla, Rékasi Csaba, Lenkei Zoltán. Tehát azt mondhatnánk, hogy egy nagyon nagy generáció húzódik itt, Kass Jánosról, Reich Károlyról nem is beszélve, és Líviusznak megadatott, hogy viszonylag hosszabb életet élt, bár élt volna még hosszabbat, tehát kifejezetten világszínvonalú grafikusművész, illetve animációs filmrendező. Kevesen tudják azt, hogy animációs filmjei bejárták az egész világot. Ő volt az, aki talán először a magyar filmtörténet során a cannes-i filmfesztiválra előzsűri nélkül jutott be, és úgy nyert díjazást. Mégpedig a Jónás című rajzfilmjével.” – emlékezett a művésztárs.

Szombat estig várja a látogatókat mind az emlékkiállítás, mind a kortárs tárlat. A folytatásban Szepessy Béla grafikusművész Hatvanon innen, hatvanon túl című bemutatója látható a Városi Galériában, egy tavaly őszre tervezett kiállítás.