Környezetvédelmi világnap – Ajándékkal várták a lakosságot a hulladékudvarokban

A Környezetvédelmi Világnap apropóján akcióval várták a városlakókat a nyíregyházi hulladékudvarokban. Ajándékot kaptak azok, akik hétfőn elkülönítetten gyűjtött csomagolási, valamint elektronikai hulladékot adtak le a környezetgazdálkodási társaság telephelyein.

A környezetvédelmi világnapról még 1972-ben, az ENSZ első, a témához kapcsolódó világkonferenciáján döntöttek. Így 51 éve június 5-én széles körben többek között a környezetszennyezés következményeire és a fenntarthatóságra próbálják felhívni a figyelmet a szakemberek. A kezdeményezéshez kapcsolódó akciók és programok segíthetnek abban, hogy hogyan csökkentsük a szemét- és hulladékképződést, hogyan érdemes hasznosítani a megújuló természeti forrásokat, hogyan lehet megelőzni a környezetszennyezés vagy hogy miért fontos az energiatakarékosság.

Hulladékért ajándék

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. már évek óta csatlakozik a világnaphoz, idén ajándékkal várták azokat, akik elkülönítetten gyűjtött csomagolási, valamint elektronikai hulladékot adtak le a társaság Korányi Frigyes utcai és a Kerék utcai telephelyein.

Nagyon fontos számunkra, hogy a szelektív hulladékgyűjtést, illetve a hulladékudvarokat népszerűsítsük, ezért mindent megragadunk, hogy ezt kihasználjuk, számos akciót szervezünk, ami a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsíti, többek között ezen a napon is akciót hirdettünk. Szelektíven gyűjtött hulladékokat várunk, illetve elektronikus berendezéseket, ezekért cserébe jelképes ajándékokat adunk a városlakóknak. Most nem a hulladékok mennyisége a fontos, hanem hogy hány féle hulladékot hoznak be hozzánk” – nyilatkozta az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. PR referense, Csépke-Hajnal Tünde.

Így kaphattak a városlakók tollat, napszemüveget, sapkát vagy akár strandlabdát is ajándékba.

Zöld kezdeményezések

Az ÉAK számtalan akciót hirdet év közben is, amivel a zöld gondolkodás felé próbálja terelni a nyíregyháziakat, ilyen például a karácsonyfagyűjtő akció, a hulladékért virágot kezdeményezés vagy a Ne dobd ki az iskolatáskádat adománygyűjtés. A hulladékudvarok nyújtotta lehetőségeket pedig egyre többen kihasználják.

Ingyenesen leadhatják az előre válogatott hulladékokat nyilván lakossági mennyiségben ezeken a helyeken. Várjuk itt a szelektíven gyűjtött hulladékokat, az építési törmeléket, a nagy darabos lomot, a zöld hulladékot, illetve a veszélyes hulladékokat. A kollégáink segítenek abban, hogy mit hová kell elhelyezni, de a konténerek felett kis táblák is jelzik azt, hogy mit hová tudunk bedobni. Nagy méretű konténerek vannak, amiből egy-kettő tömörítős is, tehát a megnövekedett forgalmat tudjuk ezáltal fogadni” – tette hozzá Csépke-Hajnal Tünde.

A Kerék utcai hulladékudvarban pedig Újrahasználati és Tájékoztatási Központ is működik, ahova a háztartásokban már nem használt, de még jó állapotú bútorokat, használati tárgyakat lehet leadni.