Korányi felújítás - Újabb szakasz következik, így változik a közlekedés
Korányi felújítás - Újabb szakasz következik, így változik a közlekedés

Köztudott és ezrek érzékelhetik naponta, hogy jelenleg is zajlik egy nyertes önkormányzati program keretében a Korányi Frigyes utca felújítása. Az összességében a Kosbor utcától a Sóstóhegyi útig (azaz a Spar körforgalomtól a csempeboltig) tartó beruházásnak a körforgalomtól az Eperjes utcáig terjedő szakaszán dolgoznak most még, viszont jövő héten változik a kép, s ezzel együtt a forgalmi helyzet is.

A kivitelezőktől kapott tájékoztatás szerint a mintegy 375 méteres szakasz bal oldalán (Sóstóhegy felé) már megtörtént az autóbuszöböl felújítása és az aszfaltozás is elkészült, a jobb oldal felújítása történik jelenleg. Az ütemterv szerint lapunk megjelenésére a csapadékvíz-elvezetés és a szegélyépítés is elkészül. Ezzel párhuzamosan kezdődik az adott szakasz aszfaltmarása és időjárás függvényében az aszfaltozása is, mely előreláthatóan legkésőbb jövő hét hétfőig befejeződik. Ezzel lezárul az úgynevezett egyes ütem kivitelezése és indul a kettes ütemé. A következő lépés az Eperjes utcától a Korányi Frigyes utca – Csaló köz csomópontig történő szakasz felújítása, melyet maga a Csaló közi körforgalom kiépítése követ.

Változások a közlekedésben

Először a Korányi Frigyes utca Eperjes utcától Csaló közig terjedő szakaszának felújítási munkálatait végzik el a tervezett autóbuszöblök kiépítésével,  kétirányú forgalom biztosítása mellett. Tehát a Sóstóhegy felől és a Sóstóhegy felé vezető forgalom ismételten a Korányi Frigyes utcára terelődik ezen a szakaszon. Valamint ezzel párhuzamosan elkezdődnek a közműkiváltások is a tervezett körforgalommal érintett helyszínen. A munkálatok idején, a Csaló köz – Korányi Frigyes csomópontban egy forgalmi sáv lezárása mellett jelzőlámpás forgalomirányítást vezetnek be.  A kivitelezés megkezdésétől a 2. ütem építési munkálatainak befejezéséig a Csaló köz Korányi úttól Lengyel utcáig tartó szakasza, illetve a Korányi Frigyes utca átellenes oldalán, a Kalevala sétány irányába az útcsatlakozást lezárják. A lezárás által a Csaló köz ezen szakasza – az átalakítás idejére – zsákutcaként funkcionál.

Egyirányúsírás, átmenetileg

A szakasz kivitelezésének idejére a Sóstói út és a Korányi Frigyes utca közötti közlekedés biztosítása a Lengyel és a Gádor Béla utcák, Csaló köz és Eperjes utca közötti szakaszának egyirányúsírásával történik az Eperjes utcán keresztül vissza a szervizútra úgy, hogy ennek során figyelembe veszik a buszközlekedés irányát és a megállóhelyek megközelítésének helyszükségletét.  A Gádor Béla utcát az Eperjes utcától a Csaló köz irányába, míg a Lengyel utcát a Csaló köztől az Eperjes utca felé egyirányúsítják. Az autó­busz­forgalom helyigényének biztosítása érdekében mindkét utcában egyoldali megállási tilalmat vezetnek be. A beruházó és kivitelező továbbra is tisztelettel kéri az érintett közlekedők és lakosok türelmét a mindannyiunk számára fontos modernizáció idejére.