Konyha tippek Széll Tamással: A májsütés trükkje
Konyha tippek Széll Tamással: A májsütés trükkje

Finom liba- és kacsamáj? A séftől megtudhatjuk a leghasznosabb praktikákat.

Széll Tamás a Petőfi Rádiónak elmondta, hogy mitől lesz tökéletes a liba- és kacsamáj, míg a Főmenüben el is készítette, érdemes megnézni!

Elkészítés:
Kacsamáj:
A zsírt egy magas falú lábasban felolvasztjuk és beletesszük a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát és a fűszereket. A tűzön kis lángon tartjuk, hogy zsírban éppen csak bugyogjanak a beletett zöldségek. Szánjunk erre legkevesebb 30-40 percet, míg szinte az összes víz elpárolog a zöldségekből – a vége felé szép lassan aranysárgára sülnek. Ha gondoljuk, az utolsó 10 percben egy picit nagyobb lángon is süthetjük!
Ha elkészült a szép kitisztult illatos zsírunk és a hagyma és paprika szép aranysárgára sültek, szűrjük le és a tiszta zsírt tegyük vissza ugyanebbe a lábosba, majd tegyük bele az idő közben két lebenyre szedett májat.
Közepes hőmérsékleten, lassan süssük a májat bő zsírban kb. 8-10 percet, míg a máj megpuhul, kívül egy kicsit megpirul. Ügyeljünk, hogy ne szárítsuk ki teljesen!
Ha elkészült, egy nagyobbacska edény aljába rendezgessük el a sült hagymát, paprikát, fokhagymát. Majd a tetejére rendezgessük el a kacsamájat. Szűrjünk rá annyi zsírt, hogy kb. fél cm-rel ellepje.
Tegyük hűtőbe, míg teljesen megdermed a kacsazsír.
Hidegen kenjük kenyérre, reggelire.

Akkor az igazi, ha májból, zsírból, és sült zöldségből is jut a kenyérre! Hintsük meg frissen őrölt borssal, fűszerpaprikával és sóval! Friss zöldségekkel fogyasszuk!

hirado.hu