Konferencia az anyanyelvi oktatásért

A magyar nyelv fejlesztése érdekében ültek tárgyalóasztalhoz a megyeszékhely és a romániai Szatmár megye oktatási intézményeinek vezetői és pedagógusai Nyíregyházán. A szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium, valamint a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium szervezésében megvalósuló eseményen elhangzott, a 21. században már nincsenek nyelvi korlátok, így ezt kihasználva lehet a magyar nyelvet régiós szinten fejleszteni, valamint az oktatásban rejlő lehetőségeket kiaknázni – hangsúlyozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

További képekért kattintson a fotóra!

Szatmár megyében 132 oktatási intézményben tanítanak a román mellett az egykori anyaország nyelvén is, továbbá 4 kizárólag magyar nyelvű iskola is van. A találkozóval, a szervezők azt remélik, hogy a jövőben minél több intézmény tapasztalhatja meg a testvérvárosi kapcsolatok nyújtotta előnyöket a határainkon túl is – emelte ki az esemény egyik szervezője, Pataki Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója.

 

Közös pályázatok

 

A nyíregyházi iskolák, valamint a Nyíregyháza járásban működő oktatási intézmények közül sokan évek óta eredményes kapcsolatot ápolnak Szatmár megyei iskolákkal. A mostani találkozó apropója a testvériskolai kapcsolatok kibővítésén túl, az uniós pályázati lehetőségek közös kiaknázása is, mondta a konferencia másik szervezője, Márk Attila Olivér, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. A találkozó mindezek mellett a két ország oktatási szakemberei közötti szakmai tapasztalatcserére is lehetőséget adott.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)