Koncertek és tűzijáték is várja a nyíregyháziakat augusztus 20-án
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepi műsor, új kenyér szentelés, országtorta, díszpolgári és életműdíjak, fesztivál, szabadtéri műsor, koncert és tűzijáték az, ami az állami ünnepet, Szent István napját jelenti augusztus 20-án, Nyíregyházán.

Az államalapítás és az államalapító Szent István ünnepe augusztus 20. állami ünnep, de csak 1991-től. Szent István királyunk valós napja augusztus 15. Nagyboldogaszony napja. Ekkor volt a törvénylátó nap Fehérváron. István király Nagyboldogasszony napján tért meg a teremtőhöz, szentté avatását 1083-ban oltárra emeléssel tette meg Szent László király. 930 évvel ezelőtt Szent László Szabolcs Vármegyében, a szabolcsi zsinaton ünnepnappá nyilvánította augusztus 20-át.

„A történelem folyamán ez az ünnep egyre többrétegűvé vált. Minden korszak megpróbált valamit hozzátenni. Néha elnyomó célzattal, néha erősítő célzattal. A Szent István ünnepségre ráépült a Mária kultusz, a fővédnökség kultusz, és ráépült a kenyér. Egy időben csak a kenyeret próbálták hangsúlyozni. Azt is úgy, hogy a gabona ünnepe az új kenyér ünnepe. Megpróbálva az ünnepről eltávolítani kultusz jelleget, és megpróbálták az egyházi vonalat minél jobban háttérbe szorítani. A Szent István napi ünnepségek egy fontos momentuma viszont 1991 óta teljes Kárpát-medencében az új kenyér és az új kenyér szentelése.” - mondta Szabó Tamás, az Önkormányzat kulturális referense.

Az ünnepi műsor után a Kossuth téri szabadtéri programmal folytatódik az állami ünnep, melyet a Nyíregyházi Önkormányzat szervezett.

„Az ünnepi műsor délután 17 órakor, a Váci Mihály Kulturális Központ színháztermében kerül megtartásra. Ünnepi műsort a nyíregyházi Cantemus Kórus fog adni. Átadják a Nyíregyháza Díszpolgára címet, illetve életműdíjakat. Az ünnepség után este fél 8-tól a Kossuth térre várunk  minden kedves érdeklődőt. Itt különböző koncertek lesznek. Swing a la django, illetve Pápai Joci nagykoncert, majd fél 10-kor egy 14 perces tűzijátékkal koronázzuk meg az ünnepséget.” - tájékoztatott Szabó Tamás.

Augusztus 20-án ökumenikus szertartás keretében szentelik meg az új kenyeret, melyből az ünnepi műsor valamennyi résztvevője kóstolót kap. Ez egy új nyíregyházi pékség 3 kilós búzakenyere lesz.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Pápai Joci ad nagykoncertet augusztus 20-án Nyíregyházán!

Micsoda augusztus és szeptember! Egymást érik majd a programok

Kiegészítő buszjáratok segítik a közösségi közlekedést augusztus 20-án Nyíregyházán