Koncelebrálás a székesegyházban – Gyémánt-, arany- és ezüstmisés plébánosokat köszöntöttek
Fotó: Szarka Lajos

Ünnepi papi rekollekción köszöntötték a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye jubiláns papjait Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban.

Ünnepi szentmisét Palánki Ferenc megyés püspök mutatott be a 60, 50 és 25 éve szolgáló papok együttmisézésével.

Nagy öröm – mondták az esemény résztvevői –, hogy újra összejöhetett a papi közösség, és együtt ünnepelhették a jubiláns papok hagyományos májusi eseményét. A rekollekció alkalmával visszavonultak a lelki összeszedettség visszanyeréséhez a mai és egykori plébánosok. Koncelebráltak, vagyis együtt miséztek a 25, 50 és 60 éve szolgáló atyák Palánki Ferenc püspökkel.

„Hála Istennek kispapként megismerhettem őket, felnéztem rájuk, akkor nekem még fogalmam nem volt, hogy milyen papnak lenni. Láttam a lelkesedésüket, ez volt a legnagyobb élmény, ahogyan ők tudtak beszélni a papságukról, vagy láttam, ahogy jelen vannak a hívek közösségében. Most pedig már úgy látom őket mint kolléga, akik mellett sikerült jól beilleszkedni és befogadtak, nagyon sok mindenben segítettek. Nem irigylem őket, mert ezért meg kellett küzdeni, de ez óriási ajándék, ha valaki elérheti ezeket az évfordulókat. Nekem is lesz két év múlva a 25 éves, úgyhogy már egy kicsit erre is készülök” – fogalmazott Pankotai József plébános.

„Külön nagy szeretettel köszöntöm a jubiláns pap testvéreket. Gyémánt-, arany- és ezüstmisés testvéreimet. Szent Fülöp ünnepén adunk hálát az ő szolgálatukért. Néri Szent Fülöp, a derűs szent, aki a mennyországot választotta, és ez a választás az a jobbik rész, ami mindig erőt adott neki. Akkor sem volt könnyű az élet, ő mégis derűs lélekkel teljesítette küldetését, hivatását, teljesítette Isten akaratát. Megköszönjük jubiláns testvéreinknek helytállásukat, hűséges szolgálatukat, és kérjük Szent Fülöp közbenjárását, hogy mindannyian a mennyországot válasszuk, és egykoron el is jussunk majd oda” – így szólt Palánki Ferenc megyés püspök köszöntőjében.

„Kedves atyai jó barátom, a volt pusztadobosi plébános mondta az egyik növendékének, lenne pap. Azt üzente, hogy lenne ő, szép, de nehéz. Béla bácsi ezt megfordította, és azt mondta az Isten atlétái című könyvében, hogy nehéz a papi hivatás, de szép. Na, most nekem a 60 év után pontosan ugyanez a véleményem, hogy olyan sok nehézséggel kellett megküzdeni, amit az Isten megengedett, de soha nem engedett nagyobbat, mint amihez elegendő kegyelmet is adott nekem. Azért sikerült mindent legyőzni, és visszatekintve, ha most kellene kezdenem, nyilván megint csak pap lennék. Sajnos egy kicsit legyengültem, de azért 60 kanyart megtettem becsülettel, mint ahogy Sík Sándor írja az egyik versében” – mondta Varga János címzetes apát és kanonok, nyugalmazott plébános.

A jubiláns papok között volt az imént látott Varga János mellett az aranymisés Fodor András pápai káplán, bihari főesperes, Barna Gyula hosszúpályi plébános, Keresztes László és Szenes József címzetes apátok, kanonokok, illetve az ezüstmisés Molnár József, nyírbélteki plébános.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi papi rekollekció