Költségvetést módosított és újabb fejlesztésekről döntött az újra ülésező városi közgyűlés
Fotó: Trifonov Éva

A veszélyhelyzet elmúltával csütörtökön újra ülésezett Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése. A közel négyórás testületi ülésen a legutóbbi, márciusi ülés óta eltelt időszak tárgyalása után számos fejlesztési pályázatról döntöttek a képviselők, valamint elfogadták az idei költségvetés pandémiás helyzet miatti módosítását. Külön, egyhangúlag támogatott napirend foglalkozott a helyi személyszállítással és a buszmenetrend átalakításával a kéttucatnyi napirendből, melyet még zárt ülés követett. A teljes felvételt szombaton délelőtt tíz órától ismétli meg a Nyíregyházi Televízió.

 

Kitüntetések átadásával kezdődött a júniusi közgyűlés.

Vajda Tamás sokat tett a város sportjáért

A testület Vajda Tamás Béla részére a Nyíregyháza város sportéletében kiemelkedően magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként a „Nyíregyháza Város Sportjáért” „Kovács (Bütyök) József-díj” kitüntetést adományozta. Vajda Tamás egyetemi docens, mestertanár, mesteredző sporttevékenységét 1982-ben kezdte a Nyíregyházi Vasutas Spartacus Egyesület Úszó Szakosztályánál. Edzőként 1987-től Szabó Tünde versenyzője révén nemzetközi szinten több kiváló eredményt ért el, majd Kovács Ritával a hosszútávúszásban is nemzetközi hírnévre tett szert. 1992-től a szakosztály vezetőedzője lett, később a magyar úszóválogatott munkáját segítette. Jelenleg a Nyíregyházi Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézetében egyetemi docens, mestertanár.

Kósa Sándor, kitüntetett polgárőr

Kósa Sándor részére, kiemelkedően magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként a „Nyíregyháza Város Közbiztonságáért” „Sztárek Ferenc-díj” kitüntetést adományozta a közgyűlés. Kósa Sándor 2006 óta tevékenykedik a helyi polgárőr szervezetek meghatározó tagjaként. Önkéntes bűnmegelőző tevékenységének köszönhetően ma egy hatékonyan és eredményesen működő polgárőr egyesülete van Sóstónak, Sóstóhegynek, mely városi és megyei szinten is elismert. A város összes polgárőre előtt ismert az az áldozatos munka, melyet a Nyíregyházi Polgárőr Szövetség megalakulása óta a városi polgárőrség érdekében végzett, mint alelnök, felügyelőbizottsági tag és végez jelenleg is, mint egyesületi elnök.

Címzetes főorvosok

Folytatódott a hagyomány, hogy Nyíregyháza lakosainak megbecsülését tolmácsolva elismerő emléklap átadásával mond köszönetet a közgyűlés a címzetes főorvosi cím használatára jogosult gyógyítók áldozatos és magas színvonalú munkájáért. A jogalkotó döntése szerint az a háziorvos, aki 20 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat látott el, a címzetes főorvosi cím használatára jogosult. Ezért a közösség megbecsülése jeléül emléklapot nyújtottak át dr. Kubinyi Erika, dr. Papp Angéla, dr. Dauda György, dr. Zilahi Zsolt és dr. Horváth Péter részére – közülük ketten nem tudták a helyszínen átvenni, egyéb elfoglaltságaik miatt.

Két közgyűlés között történt

A két közgyűlés között történt eseményekről szóló tájékoztató, melynek alapja a szokott módon a Nyíregyházi Televízió által készített kisfilm volt, döntően a pandémiás időszakot foglalta össze. Szóban a polgármester friss információkkal egészítette ki a történéseket.

Arany tanuszoda, orvosi rendelő, orosi óvoda

– Április 22-én megkezdődtek az Arany János Gimnázium tanuszodájának a teljes körű felújítási munkálatai. Ehhez a beruházáshoz az EMMI biztosított 140 millió forintos forrást, a BMSK Zrt. a beruházás irányítója. A munkák várhatóan szeptemberben befejeződnek – mondta. Emellett bejelentette: áprilisban elkészült a Fenyő utcán az orvosi rendelő felújítása, májusban pedig elkezdődtek az orosi Nefelejcs óvoda korszerűsítési munkálatai, lezárván a teljes intézményhálózat rekonstrukcióját.

Pandémiás időszak

Szintén e napirend része volt a kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet időszaka alatt a polgármester által meghozott döntésekről és egyéb – a humánjárvány megelőzése és következményeinek csökkentése érdekében – elvégzett feladatokról, intézkedésekről szóló tájékoztató.

FIDESZ-KDNP: Gyors, szakszerű és célszerű döntések

A városvezető FIDESZ-KDNP frakció úgy látja, hogy gyors, szakszerű és célszerű döntéseket hozott az önkormányzat, ami meg is hozta a pozitív eredményét.

Szövetségben Nyíregyházáért: Jeles vizsga

Az ellenzéki Szövetségben Nyíregyházáért frakció is pozitívan értékelt. – Mi úgy gondoljuk, hogy Nyíregyháza valóban jelesre vizsgázott és ez sok szempontból elmondható. Egyrészt elmondható a városlakókról, akik nagyon fegyelmezetten vették tudomásul azokat a szükséges és el nem kerülhető intézkedéseket, amelyeket meghozott az önkormányzat, illetve későbbi lépésként polgármester úr, hiszen hatáskörével élve ő is hozott döntéseket. Másrészt azt nagyon fontosnak tartjuk, hogy felnőtt a helyi politika ahhoz, hogy ilyen helyzetben együtt tudott működni. Nagyon sok javaslatunk volt nekünk is a Szövetségben Nyíregyházáért frakciója részéről, amelyet a városvezetés a városlakók érdekében, a védelem érdekében befogadott, elfogadott és nyilván így könnyebb volt a védekezés ezekben a nehéz hónapokban – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

„Összefogó szeretet”

Dr. Adorján Gusztáv FIDESZ-KDNP frakcióvezetőként, valamint kórházigazgatóként kiemelte, jelen pillanatban Szabolcs-Szatmár-Bereg azon három megye egyike, ahol koronavírus miatti haláleset nem fordult elő. S miközben megköszönte a támogatást, az összefogó szeretetet, a hozzáállást, jelezte, felkészültek az esetleges második hullámra, mert bár a hivatalos veszélyhelyzet elmúlt, a veszély fennáll. – A jövőt illetően nagy alázattal fel kell készüljünk arra, ha véletlenül indulna valami. Mind a városvezetés, mind az egészségügyi intézmény, mind az egészségügyi kormányzat felkészült arra – az alapellátást is beleértve –, hogy ha kell, leveszünk egy dossziét a polcról és tudjuk azt, hogy milyen forgatókönyv szerint kell eljárnunk.

Nem szavazták meg, újra elővehetik

Az ellenzéki dr. Ujhelyi János által jegyzett előterjesztést, amely a város közigazgatási területén lévő, a koronavírus-járvány okozta súlyos szociális helyzetbe került lakosok megsegítéséről szólt, 9 igen és 13 nem szavazattal elutasította a testület, azzal a megjegyzéssel, hogy a szociális rendszer egyelőre tudja kezelni a kérdést, ám a felvetést felszínen tartják, s ha szükséges, újra előveszik.

Dr. Kovács Ferenc: Köszönet a sikeres együttműködésért

Összefoglalóan a polgármester is köszönetet mondott mindenkinek a járványidőszak lezárásaként, melyben hangsúlyozta: ilyen veszélyhelyzetre még nem volt példa, s mindenkinek nehézséget okozott. – Sikeres volt az az összefogás, együttműködés, amit mindenkinek köszönök. A helyi politika is példaértékűen viszonyult ehhez a helyzethez. Mindenekelőtt a polgármesteri hivatal és az önkormányzati intézményrendszer dolgozóinak szeretném megköszönni a munkáját, mert nagyon nagy terhelés alatt voltunk. Nem egy hétvégén sokan bent voltunk a városházán azért, hogy a szükséges intézkedések arányosan, célzottan, hatékonyan és a leggyorsabban történjenek meg. És a nyíregyházi emberek felelőssége, fegyelmezettsége, hozzáállása is példaértékű volt – mondta a közgyűlésen dr. Kovács Ferenc.

Helyi személyszállítás: megtakarítás, új menetrend és hálózat

Az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállításról két téma kapcsán is foglalkoztak. Egyrészt elfogadták az előterjesztést a tavalyi teljesítésre, ami kapcsán elhangzott, a sikeres együttműködés jele, hogy 80,5 millió forint megtakarítást ért el a város. Mint ismert, május elsején új, a pandémiás időszakra vonatkozó átmeneti menetrendet vezettek be, amit május 30-án a tapasztalatok alapján némileg módosítottak. Ezek az első lépések voltak az új nyíregyházi helyi buszhálózat felé, annak tervezése és előkészítése folyamatban van, a belterületi járatok megújítása – a pandémiás helyzet okozta fennakadás ellenére – 2020. augusztus 20-i indulással tervezett, az átalakított külterületi hálózat pedig az országos menetrendi váltással összehangolva, 2020. december 13-ától kerül előreláthatólag bevezetésre. Ezzel kapcsolatban arról is döntöttek az utóbbi idők tapasztalatai alapján, hogy a mindenkori hatályos menetrendjének módosításával kapcsolatos döntési hatáskörét a közgyűlés átruházza a Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottságra. Ezt követően arról is szavaztak, hogy a helyi közösségi közlekedés normatív támogatását idén is igénybe venné az önkormányzat.

Stabil volt a 2019-es gazdálkodás

Beszámolót hallgattak meg a képviselők az önkormányzat 2019. évi költségvetési gazdálkodásának végrehajtásáról, melyből kiderült, az a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, az intézmények működése és az önkormányzati feladatellátás finanszírozása biztosított volt. A kötelező feladatok megfelelő színvonalon kerültek ellátásra, az önként vállalt feladatok a működés biztonságát nem befolyásolták. Munkabérhitel felvételére nem került sor. Az önkormányzat pénzügyi helyzete stabil volt, a város megtartotta fizetőképességét.

Módosított költségvetés

13 igen szavazattal és 9 tartózkodással módosították az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló februári önkormányzati rendeletet. Az előterjesztésben megfogalmazták: a kormány által elrendelt koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos veszélyhelyzetben a hatékony védekezés részeként mindenkinek, így az önkormányzati szektornak is részt kell vállalnia a közös teherviselésből. A járvány pénzügyi, gazdasági hatásai egyelőre nem láthatóak, de az önkormányzati saját bevételek esetében visszaesés vélelmezhető.

Elvonás, kompenzálás, stabilitás, likviditás

Az ellenzék szerint a kormányzat pénzeket vont el az önkormányzatoktól, a polgármester szerint viszont ezt a kabinet több ponton kompenzálja, illetve kompenzálhatja majd, egyben felhívta a figyelmet a stabilitásra. A városvezető frakció is a likviditási helyzet megőrzését emelte ki. – Az egyik legfontosabb következménye az egészségügyi helyzet megóvásán túl egy ilyen pandémiás időszaknak, ami mögöttünk van, s nem tudhatjuk, hogy lesz-e még előttünk is, hogy hogyan tudja megőrizni a városvezetés, illetve a képviselő-testület azt a likviditási helyzetet, stabilitást, ami fontos a város működéséhez. Kiemelt szerepet kaptak elsődlegesen a közüzemi szolgáltatókkal való egyeztetések, hogy ne legyenek fennakadások, ugyanígy a szociális ellátások terén sem, és az óvodai, bölcsődei helyzetet is nagyon szigorúan kellett kezelnie a városnak – mondta a Nyíregyházi Televíziónak Halkóné dr. Rudolf Éva, a FIDESZ-KDNP frakcióvezető-helyettese.

Rendben vannak az óvodák

Külön napirend foglalkozott az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban a 2020-2021-es évi óvodai nevelési év előkészítéséről, melyből kiderült, az óvodai beiratkozás a pandémia miatti egyedi eljárási szabályok ellenére sikeresen lezárult áprilisban, a nevelési évet várhatóan 3826 gyermek kezdheti meg szeptemberben a 35 feladatellátási hely 166 csoportjának valamelyikében.

Újabb két érték

A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság 2020. év első félévben végzett tevékenységéről szóló beszámoló szerint két nemzeti értékkel ötvenre bővült az Értéktár, a Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kimagasló kultúraközvetítő zeneművészeti tevékenységével, és Váci Mihály irodalmi munkásságával. Később elfogadták az Értéktár tevékenységének támogatására benyújtott pályázati programot is, mely a „Nyíregyházi Értékek” című kiadvány bővítését és újrakiadását jelenti.

Emlékmű a Nemzeti Összetartozásnak

Elfogadta a közgyűlés a „Nyíregyháza Sóstógyógyfürdőn található Székelykapu felújítása és állagmegóvása, restaurálása” címmel benyújtott pályázati programot, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati programjának keretében megvalósítandó Nemzeti Összetartozás Emlékmű felállítása című pályázatot. Előbbi közel kilencmillió forintból újulhatna meg, melyből mindössze 10% az önerő, utóbbi 25 millióból valósulhat meg, teljes egészében támogatásból.

Megújuló bérlakások, nyugdíjasház, aréna

Emellett több TOP-os, uniós pályázati program elfogadásáról is döntöttek. Az egyik a Bessenyei tér 3-4. szám alatti bérlakások energetikai fejlesztése című pályázati program volt, mely 247 millió forintból 100%-os támogatással valósulna meg. A másikból a Csaló közi nyugdíjasház energetikai korszerűsítése és a Continental Aréna energetikai fejlesztése valósulna meg ugyanennyiből, utóbbi épületen háztartási méretű kiserőmű (HKME) fotovillamos rendszer kialakítását tervezik.

Az Agrárminisztériumnál pályázik a város ötmillió forintra, a Szállási úti ebrendészeti telep fejlesztésére, melyet 2015-től a NYÍRVV Nonprofit Kft. üzemeltet.

Mintaprojekt

Egy később akár példaként szolgáló mintaprojektben is részt venne Nyíregyháza, mely az Energiaközösségek kialakítását és működését támogatná. A projekt közvetett célja az európai klímavédelmi törekvésekhez való hozzájárulás, fő célja a konzorcium tagjaival az energiaközösség létrehozása és működtetése, valamint a tagok későbbi bővítése pl. termelőkkel, vállalkozásokkal stb.

Örökösföldi edzőközpont

13 igen és 9 tartózkodás mellett jóváhagyták „Nyíregyháza Spartacus – Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpont megvalósítása” beruházás előkészítése II. üteméről szóló előterjesztést is, a témában korábban sajtótájékoztatót is tartottak. A beruházás keretében létrejövő vagyonelemek az önkormányzatot illetik meg térítésmentesen, az üzemeltetési feladatokat a Nyíregyháza Spartacus FC Kft. látja el.

Változás a díjtételekben

Elfogadták a képviselők a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló önkormányzati rendelet módosítására előterjesztést is. Az előterjesztésben kiemelték: a város fenntartásában lévő köztemetőkben a szolgáltatási díjak tekintetében a 2017-es évben korlátozott mértékű áremelés történt, ami nem elegendő az üzemeltetési tevékenység költségoldalának ellentételezésére.

A következő közgyűlést terv szerint szeptember 3-án tartják.

Kapcsolódó galéria

Városi Közgyűlés 2020-06-25