Költözik az Addiktológiai Osztály! Csütörtöktől Nagykállóban fogadják a betegeket

Szenvedélybetegek Aktív és Rehabilitációs Osztálya augusztus elsejétől, csütörtöktől már nem a Sóstói úti kórházban, hanem ismét Nagykállóban, a Sántha Kálmán Szakkórházban fogadja a betegeket.

Nagy a sürgés a Sóstói úti kórháznál, az Addiktológiai Osztály költözés előtt áll. Már javában tart a pakolás, dobozolás. Van, amit már átszállítottak Nagykállóba, ám vannak többek között betegágyak és dokumentumok, amelyek még a költöztetésre várnak, hiszen 9 év után augusztus elsejétől újra a Sántha Kálmán Szakkórházban fogadják a betegeket.

Dr. Erdélyi Ágnes osztályvezető főorvos elmondta:

Akik régen ismerik az Osztályt, azok emlékeznek rá, hogy Nagykállóban a központi épülettől egy távolabbi részen volt az akkori Addiktológiai Osztály – ez most nem visszaköltözés lesz, hiszen most a központi épületben, a régi Megyeházára, a sokak által csak nagy sárga házként emlegetett épületbe költözik majd az Addiktológiai Osztály.

Az osztály évente 4-5000 beteget lát el – bár ez esetszám, tehát vannak visszatérők. A szenvedélybetegség teljes spektrumát kezelik az Osztályon.

Dr. Erdélyi Ágnes hozzátette:

A betegeink legnagyobb része alkoholfüggő. Alkoholfüggősség és egyéb szövődmények miatt kerülnek be a kórházba; a fiatalok között pedig nagyon sok a drogfogyasztó és a drogfogyasztás miatt van már olyan egészségkárosodásuk, ami kórházi kezelést tesz szükségessé. Néhány alkalommal fordulnak meg nálunk játékszenvedélyes betegek, egyéb viselkedéses szenvedélybetegek – de őket igyekezzük ambuláns keretek között kezelni.

Az egész Addiktológiai Osztály átköltözik tehát Nagykállóba, az egyedüli kivételt a Drogambulancia jelenti, amelyet továbbra is a Sóstói úti telephelyen kereshetnek az érintettek.