Költészet napja – József Attila születésnapján most is megkoszorúzták Váci Mihály szobrát
Fotó: Szarka Lajos

A hagyományok szerint koszorúzással és ünnepi szavakkal indult a költészet napja Nyíregyházán, majd a Váci Mihály Kulturális Központban több mint 70 diák vett részt a szavalóversenyen. Váci mellett Petőfi-verset választottak a fiatalok, illetve a Petőfi-emlékév alkalmából egy Petőfi klubos író-költő volt az esemény vendége a koszorúzások helyszínén.

A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító szobránál és emléktáblájánál emlékeztek és ünnepeltek hétfőn is a nyíregyházi irodalombarátok. Városunk szülötte, a tanító, országgyűlési képviselő, költő és műfordító Váci Mihály a ’60-as, ’70-es években hazánk ünnepelt és divatos költője volt, nélküle nem telt el ünnep. Az 1980-as évek elejétől aztán halványult kultusza, és megváltozott közéleti megítélése. Ma mind a városi, mind a megyei értéktárban őrzik a költő munkásságát. 

„A korábban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megkezdett kutatómunkálatok folynak a Váci irodalmi hagyatékban, és ennek folytatása következik, mert születésének 100. évfordulójára szeretnénk a könyvet is megjelentetni. A múzeumban felkutatott, megtalált anyagokból és interjúkból, ami a Vácihoz való irodalmi kötődéseket fogja visszaadni reményeink szerint” – nyilatkozta Stick Gyula, a Váci Mihály Társaság Kulturális Egyesület elnöke.

Váci Mihály nevét nemcsak irodalmi kör, hanem utca és iskola is viseli Nyíregyházán. A város büszke szülöttére – fogalmazott az önkormányzat képviselője, aki köszöntötte az emlékezőket a Váci Mihály Kulturális Központ előtt felállított emléktáblánál.

További képekért kattintson a galériára!

„A költészet görögösen, latinosan poézis, az irodalomnak egy művészeti ága. Másképp az a művészet, amelynek közege az emberi beszéd. Miért van szükség a költészetre? A költészet az emberi önkifejezés speciális formája, a lélek nyelve, hivatása, ritka isteni ajándék az a képesség, hogy világosan, ritmikusan kifejezze belső állapotát, vagy hozzáállását a körülvevő világhoz, egyértelműen kiválasztott szavakkal” – mondta köszöntőjében Nagy Szabina önkormányzati képviselő.

Verselt és beszélt is a költészet napja nyíregyházi rendezvényén a Petőfi Klub művészvendége. Vallott a vers értelméről is.

„Számomra például a személyes nézőpont kialakításának a lehetőségét jelenti a vers. Azért is örülök, hogy itt ennyi fiatal van, mert a vers és a művészet arra sarkallja az embert, hogy egyéni viszonyulási pontot alakítson ki. A reáltudományokkal ellentétben itt nincsenek kőbe vésett igazságok, nincsenek helyt álló és biztos értelmezések, hanem mindenkinek a saját lényét és személyét is meg kell mozgatni, hogy valami kijöjjön egy műalkotásból” – nyilatkozta Regős Mátyás Gérecz Attila-díjas író, költő.

További képekért kattintson a galériára!

„Egy nagyon aktuális verssel készültem, mégpedig Petőfi Sándor Hallod-e szív, szívem című versével, ami számomra sokat jelent, és aktuális minden pillanatban. Ez a vers arról szól, hogy az emberek hogyan viselkednek a másikkal” – mondta az egyik versenyző, Czibere Veronika, a Zrínyi gimnázium diákja.

A Váci Mihály szavalóversenyre több mint 50 diák jelentkezett. A 10–18 éves korosztálynak hirdetett eseményen Petőfi Sándor vagy Váci Mihály egy-egy költeményét hallgatta meg a zsűri, majd jutalmazták a legjobbakat.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés Váci Mihályra 2022